Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Hipertensiunea afectează circa 50% dintre români

Hipertensiunea afectează circa 50% dintre români

Un articol de: Mariana Bahcevan - 20 Mai 2016

Aproape 50% dintre românii cu vârste între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii incluşi în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune. Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu, prevalenţa hipertensiunii la populaţia adultă din România se află pe o pantă ascendentă faţă de incidenţa de 40,4% înregistrată în urma studiului SEPHAR, desfăşurat în 2012. În Bucureşti, datele preliminare arată o prevalenţă a hipertensiunii arteriale peste media naţională de 50,6%. „Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât şi în România“, a spus Maria Dorobanţu. Dintre factorii care determină apariţia hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate dintre cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20%, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume şi fructe în alimentaţie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. De asemenea, obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică sau consumul de tutun sunt factori care contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale. Prin derularea SEPHAR III, Societatea Română de Hipertensiune şi-a propus realizarea evaluării prevalenţei HTA şi a principalilor factori de risc cardiovascular, precum şi identificarea tendinţei lor evolutive, date ce sunt absolut necesare dezvoltării unor strategii naţionale de prevenţie a bolilor cardiovasculare în România. În total, au fost cuprinşi în studiu 2.065 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.