Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Hipoacuzia, „boala care nu se vede şi nu doare“
Statisticile întocmite la nivel mondial arată că, în prezent, mai mult de 500 de milioane de oameni pe Glob suferă de o deficienţă auditivă. Astfel, aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de o pierdere de auz, jumătate fiind purtătoare de proteze auditive. Estimările pentru 2015 spun că numărul va creşte la 700 de milioane. Numai în lumea dezvoltată numărul persoanelor cu deficienţe de auz va fi de 215 milioane în anul 2015.
Surditatea este o boală care nu se vede şi nu doare, dar asta nu înseamnă că deficienţa auditivă este un fenomen izolat. Trei bebeluşi dintr-o mie se nasc cu probleme permanente de auz. De aceea, depistarea şi tratarea precoce a hipoacuziei duce la îmbunătăţirea inteligibilităţii vorbirii şi dezvoltării limbajului copiilor, precum şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii adulţilor. „Este foarte important să se ia măsuri acolo unde trebuie şi să se intervină acolo unde se poate. Eu însumi am iniţiat un program, sub egida Ministerului Sănătăţii (MS), pentru testarea nou-născuţilor. Informarea şi educarea populaţiei despre grija asupra sănătăţii este întotdeauna binevenită“, a declarat dr. Alexandru Pascu, medic primar ORL Specialiştii în domeniu susţin că aproape 50% dintre copii se confruntă cu infecţii şi supuraţii ale urechii medii, care pot provoca o pierdere de auz temporară sau permanentă. Cu cât este diagnosticată mai repede pierderea de auz, cu atât mai repede copilul va putea purta aparate auditive şi va avea şanse mari să se bucure de o copilărie fericită. Pentru că în fiecare an, pe 1 septembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Surdităţii, şi în România compania Sonorom a marcat această zi simultan în trei oraşe ale ţării (Bucureşti, Timişoara, Galaţi). „Simţul auzului este o parte esenţială a comunicării şi, în consecinţă, o parte semnificativă a bunăstării noastre sociale. Dacă abilitatea de auz a cuiva începe să slăbească, ar trebui luate măsuri cât mai repede posibil pentru optimizarea comunicării şi calităţii vieţii“, a declarat Ion Mareş, director tehnic al companiei Sonorom. De asemenea, Sonorom a lansat o campanie de educare şi conştientizare a populaţiei privind importanţa auzului, care va cuprinde şi acţiunea „Porţi deschise la Sonorom“. Timp de trei zile, între 17-19 septembrie, toate persoanele care vor să-şi testeze auzul (copii, tineri, vârstnici) o pot face gratuit la sediul Sonorom din str. Căpitan Vasilescu Mircea nr. 11, sector 4, Bucureşti. Testarea constă în realizarea unei audiograme şi interpretarea pe loc a rezultatelor. Începând din luna septembrie, porţile vor rămâne deschise permanent la sediul Sonorom din Bucureşti în zilele de 17, 18 şi 19 ale fiecărei luni.