Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Iasomia, un excelent antioxidant natural
Iasomia este o plantă aromată, care are potențialul de a gestiona diferite boli. Toate părțile plantei, frunzele, florile, rădăcinile, sunt benefice, de aceea și sunt utilizate în fitoterapie. Iasomia ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea funcțiilor sănătoase ale inimii datorită prezenței antioxidanților care protejează celulele corpului de problemele cauzate de radicalii liberi.
Consumul de ceai de iasomie ajută la menținerea greutății, prin îmbunătățirea metabolismului organismului și prin arderea caloriilor suplimentare. Pasta de frunze de iasomie este utilă în vindecarea rănilor, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Aplicarea uleiului esențial de iasomie pe piele poate ajuta la tratarea anumitor probleme, cum ar fi uscăciunea, datorită proprietăților sale hidratante. Trebuie știut că uleiul esențial de iasomie poate provoca alergii la unele persoane, precum dermatita de contact, prin urmare, este indicat să-l folosiți în combinație cu alt ulei vegetal: ulei de jojoba, ulei de migdale dulci sau ulei de cocos.
Iasomia este utilizată în bolile hepatice (hepatita), dureri cauzate de cicatrizarea ficatului (ciroză) și dureri abdominale din cauza diareei severe (dizenterie). De asemenea, este folosită pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, relaxarea sistemului nervos (ca sedativ) și în tratamentul cancerului. În aromaterapie, uleiul esențial îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul și poftele alimentare. În gastronomie, iasomia este folosită pentru aromatizarea băuturilor, deserturilor lactate congelate, bomboanelor, copturilor, gelatinelor și budincilor.
Iasomia conține anumiți constituenți (alcaloizi, alcool, rășini, acid salicilic) care cresc metabolismul și îmbunătățesc circulația sângelui, dar și anumiți constituenți (oleuropeina) cu proprietăți antivirale (inhibă multiplicarea virusului hepatitei B). Datorită proprietăților sale analgezice și antispasmodice, iasomia calmează destul de bine durerile de stomac, caz în care se prepară un decoct de iasomie. Ceaiul de iasomie se prepară dintr-o linguriță de plantă la 225-250 ml de apă fiartă și se lasă la infuzat, acoperit, timp de 5-7 minute. Se strecoară și se consumă una-două cani pe zi, pentru afecțiunile indicate mai sus. Ceaiul de iasomie poate fi combinat cu ceai negru sau verde pentru a potența efectul antioxidant. Ceaiul din flori sau petale de iasomie se consumă într-o singură cană pe zi, pentru beneficiile sale ca tonic cerebral.
Iasomia ajută și în cazul afecțiunilor de natură astmatică, prin ameliorarea tusei și a spasmului bronșic, având proprietăți expectorante și antispasmodice. Este benefică și pentru sănătatea părului, pentru că are proprietăți hidratante și liniștitoare, oferindu-i o textură netedă și mătăsoasă. Masajul scalpului cu ulei esențial de iasomie stimulează circulația sângelui și reduce căderea părului. Iasomia are și proprietăți antibacteriene care previn infecțiile pielii, diminuând numărul bacteriilor cauzatoare de acnee și inflamație. Masajul cu ulei de iasomie pe partea inferioară a spatelui induce eliberarea de calmante naturale (endorfine), care ameliorează durerea și îmbunătățesc starea de spirit.
Atenție! Doza adecvată de iasomie depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului și starea de sănătate. Rețineți că produsele naturale nu sunt sigure dacă dozele sunt prescrise și administrate incorect. Asigurați-vă, așadar, că urmați indicațiile relevante de pe etichetele produsului și consultați farmacistul, medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății înainte de utilizarea oricăror preparate din plante medicinale.