Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Igiena mâinilor salvează vieți!
Spălatul pe mâini este cea mai simplă și la îndemână măsură pentru a ne feri de bolile transmisibile prin contact și pentru a împiedica răspândirea lor, fie că vorbim despre infecții respiratorii, hepatită, boli gastro-intestinale sau dermatologice. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că mai mult de 80% din bolile infecțioase se transmit prin contact direct cu suprafețe contaminate.
Din păcate, statisticile arată că mulți dintre oameni nu acordă atenție și nu cunosc importanța igienei mâinilor pentru sănătate. Potrivit medicilor, spălarea frecventă a mâinilor ține la distanță viruşii, bacteriile sau alți agenți patogeni care pot ajunge în organism prin cavitatea bucală sau prin căile respiratorii, provocând îmbolnăvirea. Se spune chiar că igiena mâinilor salvează mai multe vieți decât vaccinarea. De aceea, este foarte important să îi învățăm și pe copii să se spele pe mâini cât mai des, ei fiind printre categoriile considerate cele mai vulnerabile în fața bolilor contagioase.
Agenții patogeni pot pătrunde în organism dacă atingem nasul, ochii sau gura cu mâinile contaminate. Pentru a elimina acest risc, trebuie să ne spălăm corect pe mâini, cu apă și săpun din abundență, după fiecare activitate care presupune contact direct cu o suprafață murdară sau contaminată. De reținut, însă, că simpla clătire cu apă nu îndepărtează agenții patogeni de pe piele. Este important să insistăm inclusiv în zona unghiilor, între degete și la încheieturi. Trebuie să ne spălăm pe mâini cel puțin 20 de secunde, deoarece, spun medicii, acțiunea mecanică este cea care îndepărtează cel mai bine virușii și bacteriile de pe piele.
Nu contează temperatura apei cu care ne spălăm pe mâini, având în vedere că apa trebuie să fie fiartă pentru a omorî bacteriile. Salmonella, de exemplu, poate supraviețui mai mult de 10 minute la temperaturi de 55 de grade Celsius.
Spălatul pe mâini trebuie să devină o rutină pentru fiecare dintre noi înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca, după folosirea toaletei, înainte și după îngrijirea unor persoane bolnave sau tratarea unei răni, după ce tușim, strănutăm sau ne suflăm nasul. Alte situații după care este obligatoriu să ne spălăm pe mâini sunt: când ne întoarcem acasă, înainte și după ce schimbăm scutecele unui bebeluș, după atingerea sau hrănirea unui animal, după ce ducem gunoiul, după activități de grădinărit, chiar dacă le-am efectuat cu mănuși, și ori de câte ori mâinile sunt vizibil murdare.
Studiile au demonstrat că agenții patogeni rezistă chiar și 24 de ore pe suprafața obiectelor, cât despre temutul coronavirus din China, unii cercetători susțin că poate supraviețui până la 5 zile în anumite condiții de temperatură și de umiditate.
Cele mai contaminate suprafețe se găsesc în mijloacele de transport în comun, în spațiile publice, în baie, mai ales grupul sanitar, pe prosoapele umede, dar și pe obiecte utilizate frecvent. Tastatura computerelor, telefoanele mobile, telecomanda electrocasnicelor pot găzdui agenți patogeni. Așadar, obiceiul de a mânca la birou „pe tastatură” sau de a vorbi la telefon în timpul mesei ne poate expune riscului de îmbolnăvire.