Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Importanţa în terapie a apelor de la Nicolina
Valoarea terapeutică a fondului balnear de la Nicolina - Iaşi a fost evidenţiată prin studii şi observaţii elaborate, în cadrul Policlinicii Balneare, de dr. Vlad Bejan şi colectivul său, de-a lungul anilor 1955-1985.
Pe lângă apa minerală ce curge liber din sondă, în zonă se formează nămol, produs rezultat din procesul biochimic al biomasei, asupra căreia acţionează apa minerală în prezenţa unor bacterii de putrefacţie şi sulfobacterii reducătoare. Apele minerale de aici sunt caracterizate ca ape puternic sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sulfatate sodice, alcaline. Concentraţia în compuşi ai sulfului le situează printre cele mai concentrate din Europa. Sunt recomandate în: - boli digestive - printr-o atentă recomandare şi diluare corectă, apele minerale de Nicolina pot fi folosite în cură internă, băute în cantităţi crescute progresiv, pentru afecţiuni hepato-biliare incipiente. Mineralizarea mare şi diversitatea mică a surselor de apă nu permit utilizarea necontrolată de către medic în cura de băut, ca în alte staţiuni cu ape de masă; - boli respiratorii - sub formă de pulverizaţii, apa minerală făcută particule mici ca o ceaţă pătrunde atât pe căile aeriene superioare, cât şi în plămâni, adânc, până în alveole. Dată fiind compoziţia chimică, acţiunea tratamentului prin aerosoli este eficientă în boli inflamatorii cronice, fibroze pulmonare, sinuzite, alergii respiratorii. Asanarea focarelor inflamatorii cronice sau infecţioase este rezolvată rapid şi durabil, ca după medicamente administrate în doze mici şi de lungă durată; - boli reumatismale - larga utilitate a băilor Nicolina şi renumele au fost câştigate în tratamentul balnear al bolilor reumatismale. În aplicaţii naturiste, la plajă, cu ungeri de nămol pe toate încheieturile pentru 10-20 de minute, apoi după un duş cu apă sulfuroasă şi expunere în aer liber de 10-20 de minute sau la soare, pentru cine nu are contraindicaţii, se obţin, în 10-14 şedinţe, rezultate spectaculoase pentru luni şi ani de zile. Artrozele, afecţiunile tendoanelor şi muşchilor după traumatisme sau suprasolicitare sunt rezolvate cu succes doar cu ungeri de nămol şi duşuri cu apă sulfuroasă. În bazele de tratament sunt bazine cu apă sulfuroasă, încălzită, utilizabile şi iarna. - bolile alergice ale pielii sau alergiile plurifactoriale şi în diverse localizări care cedează greu sau deloc la medicaţie. Singura condiţie este de a veni la Băile Nicolina după o oră de odihnă prealabilă şi de a păstra o oră de repaus după tratament, deoarece şi tratamentul este un antrenament la efort al organismului. De asemenea, este important a respecta contraindicaţiile generale: - boli neoplazice; - hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, boli de sânge, hemoragii; - boli hepatice, renale, psihice.