Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Încă un motiv să evităm mâncarea prea sărată
Se știe că sarea în exces are efecte negative asupra sănătății inimii și a aparatului respirator. Este însă mai puțin cunoscut faptul că și stomacul are de suferit dacă obișnuim să mâncăm prea sărat. În țările asiatice, unde se consumă frecvent pește sărat, preparate marinate şi sosuri foarte sărate, studiile au confirmat existența unei legături între excesul de sare și cancerul gastric.
Un studiu realizat între 2006 și 2010 de către experții Universității de Medicină din Viena demonstrează că o astfel de legătură este confirmată și de datele statistice din Europa privind cazurile de cancer gastric. Conform prezentării publicate pe pagina oficială a universității, persoanele care obișnuiesc să pună sare în plus la ceea ce mănâncă au un risc cu aproape 40% mai mare să se îmbolnăvească de cancer gastric decât cei care consumă sare în cantități moderate.
La nivel mondial, cancerul gastric, a cincea cea mai frecventă boală oncologică, afectează din ce în ce mai multe persoane tinere. Riscul de a dezvolta această boală crește odată cu vârsta, însă cele mai noi statistici indică o creștere alarmantă a numărului de cazuri la persoane sub 50 de ani. Principalii factori de risc pentru cancerul gastric sunt fumatul, consumul de alcool, infecția cu Helicobacter pylori, excesul de greutate și obezitatea, notează coordonatorii studiului, prezentat pe larg în revista de specialitate Gastric Cancer, evidențiind că o măsură importantă de prevenție a acestei forme de cancer este și renunțarea la obiceiul de a mânca prea sărat. (I. M.)