Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Incidenţă în creştere a bolilor hepatice
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat, marţi, campania de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C, organizând, în acest sens, acţiuni la nivel naţional şi prin filialele şi centrele zonale din Braşov, Iaşi, Cluj, Arad, Timişoara, Teleorman, Giurgiu şi Bucureşti.
Potrivit estimărilor făcute de medicii infecţionişti, numărul bolnavilor de hepatita B sau C, ca şi al celor afectaţi de ciroze va creşte considerabil în următorii ani. Este unul dintre motivele pentru care Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a iniţiat, la începutul acestei săptămâni, campania de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C. "De la 1 septembrie vom începe o campanie de testare pentru hepatita B la nivel naţional şi care vizează în principal anumite grupuri de risc, respectiv femei însărcinate, pacienţi cu hemofilie, donatori, cei cu afecţiuni oncologice în faze incipiente", a detaliat Marinela Debu, preşedinta asociaţiei. În prezent, România dispune de cele mai noi terapii pentru hepatita B şi C, iar rezultatele sunt promiţătoare şi în ceea ce priveşte hepatita C. Din păcate, persoanele afectate de hepatita cu virus B nu se vindecă, ci reuşesc să ţină boala sub control. Medicii susţin că este important să existe o sustenabilitate a terapiei, deoarece orice întrerupere duce la dezvoltarea rezistenţei şi reducerea şanselor. "De curând a apărut o terapie fantastică care înseamnă vindecare pentru virusul hepatic tip C. Rata de vindecare poate ajunge la 80%, faţă de 40-50% în prezent, discutând şi despre o testare a profilului genetic, care permite stabilirea tratamentului în funcţie de pacient", a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş". Statisticile oficiale arată că România are o prevalenţă mai mare a hepatitelor, comparativ cu ţările din Europa de Vest, fapt ce confirmă necesitatea depistării acestor boli şi introducerea cât mai rapidă a terapiei, astfel încât să se evite posibilele complicaţii. "Este important să se conştientizeze această problemă. Ar trebui dezvoltate programe naţionale pentru hepatite", consideră şi dr. Lucian Negreanu, preşedintele Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).