Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Incidenţă îngrijorătoare a bolilor inflamatorii intestinale
Conform estimărilor Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă, aproximativ 10.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă şi doar 1.500 sunt înregistraţi.
Incidenţa bolilor inflamatorii intestinale creşte de la un an la altul, în mod special în rândul tinerilor, care lucrează mult în spaţii închise, uneori 10-12 ore, mănâncă pe fugă alimente semipreparate, din fast-food, alimente supraprelucrate termic, dulciuri rafinate. „Este o dietă complet diferită decât cea cu care am fost noi crescuţi de părinţii noştri. Se recrutează în interiorul nostru un anume tip de populaţie bacteriană în intestin, pentru că au mereu de-a face cu acest tip de alimentaţie care nu e deloc benefică şi care, grefat pe predispoziţia genetică, determină boala“, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe, preşedinte executiv al Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), aşa cum sunt boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv şi se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus şi puroi (între 3-4 şi peste 20/zi), apărute atât ziua, cât şi noaptea, dureri abdominale, febră, dispariţia apetitului, scădere în greutate.
În aceste cazuri este recomandat consultul imediat al unui medic specialist şi trecerea la o dietă cât mai naturală. (O.B.)