Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Incidenţă mare a bolilor reumatismale cornice
Potrivit raportului "Apt pentru muncă?", prezentat săptămâna trecută la Bucureşti, afecţiunile cronice, precum artrita reumatoidă şi durerile lombare, sunt responsabile pentru faptul că mii de persoane nu-şi pot menţine locul de muncă, atât în România, cât şi în lume, iar numărul acestora este în creştere.
Proiectul "Apt pentru muncă?" face parte din programul extins "Fit for Work Europe" privind locurile de muncă pe teritoriul a 24 de ţări din Europa şi din lume şi a urmărit în detaliu impactul pe care îl au afecţiunile musculo-scheletice asupra vieţii a mii de lucrători români. Studiul a vizat în special durerile lombare, afecţiunile membrelor superioare asociate cu locul de muncă şi artrita reumatoidă, spondiloartropatia, afecţiuni specifice, care sunt adesea progresive şi din ce în ce mai incapacitante. "Aproximativ 22 din zilele de absenţă, în România, sunt rezultate ale afecţiunilor musculo-scheletice cauzate de suprasolicitarea fizică. Aproximativ 425 dintre lucrătorii români raportează în fiecare an dureri de spate din cauza locului de muncă, procent care este unul dintre cele mai ridicate din rândul ţărilor europene", a precizat dr. Cătălin Codreanu, specialist în cadrul Institutului de Reumatologie "Dr. Ion Stoia" din Bucureşti. De asemenea, potrivit datelor prezentate în raport, 30% dintre lucrătorii români acuză durere musculară la gât, umeri şi membrele superioare, iar 143.000 de persoane suferă de artrită reumatoidă. "Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni, care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii persoanelor afectate", a explicat medicul. Cifrele arată că numai 10% dintre cei cu poliartrită reumatoidă sunt trataţi. Specialiştii reumatologi susţin că diagnosticul în cazul acestor boli este extrem de dificil de realizat, până la o diagnosticare exactă putând trece şi chiar 10 ani. De aceea, este necesară diagnosticarea şi intervenţia timpurie pentru a ajuta persoanele afectate de acele boli să rămână în formă şi mai mult timp la locul de muncă. De asemenea, intervenţia terapeutică precoce este esenţială. "Trebuie controlate aceste boli, pentru că, existând un control, se poate prelungi activitatea. Trebuie o colaborare cu medicii de familie, pentru a fi diagnosticate mai devreme şi instituit tratamentul. Medicul de familie ar trebui să îndrume pacientul către medicul specialist şi să-l monitorizeze", a declarat dr. Cătălin Codreanu. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în medie, aproximativ opt ani din viaţa cetăţenilor români sunt afectaţi de boală şi dizabilitate. Aproximativ 47% dintre români îşi percep starea de sănătate fie bună, fie precară, în timp ce în Uniunea Europeană, doar 30% spun acest lucru.