Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Incidența obezității infantile crește alarmant
Cele mai noi rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată o incidență în continuă creștere a obezității infantile în întreaga lume. În acest context, nutriționiștii ne atrag atenția: alimentația incorectă reprezintă principalul factor de risc.
Medicii specialiști în boli de nutriție și metabolism susțin că obezitatea infantilă reprezintă, la rândul ei, factor de risc pentru alte probleme de sănătate: rezistenţa la insulină şi diabetul de tip 2, sindromul cardiometabolic, efectul pro-inflamator, ficatul gras cu risc de fibroză şi complicaţii, predispoziţia crescută la astm în forme severe, efectul imunosupresiv, riscul crescut de scleroză multiplă şi boală malignă la maturitate, tulburări psihologice şi altele, dezvoltate în copilărie sau ulterior, ca adult. De aceea, prima și cea mai importantă măsură ce trebuie luată în cazul acestei afecțiuni este corectarea regimului alimentar. „Combinată cu un program susţinut de mişcare, alimentaţia adecvată este prima şi cea mai eficientă soluţie pentru scăderea prevalenţei obezităţii, iar consumul zilnic de lactate şi îndeosebi de iaurt este o necesitate la orice vârstă, beneficiile acestui consum fiind demonstrate în studii recente efectuate la copii şi adolescenţi”, a declarat dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet (ARED), citată de Agerpres. Astfel, copiii şi adolescenţii care consumă cu regularitate iaurt se bucură de beneficiile unui aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, prezintă valori mai mici pentru indicele de masă corporală, pentru circumferinţa taliei şi pentru mărimea pliului subscapular.
Conform recomandărilor Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în perioada de creştere, acumularea de calciu în organism ajunge până la 1.100 - 1.200 g la adolescent, ritmul de creştere şi mineralizare a sistemului osos fiind mai mare decât cel al masei corporale. De aceea, asigurarea necesarului de calciu şi vitamina D în alimentaţia copilului şi a adolescentului este de o importanţă capitală pentru ca acesta să devină un adult sănătos. „În clasificarea celor mai valoroase alimente recomandate a fi consumate zilnic de către copii şi adolescenţi, în fruntea listei se află fructele şi legumele, urmate de lapte şi iaurt, acestea din urmă fiind surse naturale de proteine de foarte bună calitate, calciu, potasiu, zinc, fosfor, vitamine din grupul B - nutrienţi foarte importanţi în dezvoltarea organismului şi în menţinerea unei bune sănătăţi. În plus, iaurtul conţine bacterii lactice de fermentare şi alte bacterii probiotice, al căror rol benefic la nivel digestiv este clar demonstrat”, a explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.