Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Incubatoare insuficiente în maternităţi
Conform datelor Asociației „Salvați Copiii” România, aproape 1.400 de copii cu vârste de până la un an mor în fiecare an în țara noastră, din cauza dotărilor insuficiente ale maternităților, spitalelor, dar şi a lipsei de educaţie medicală a părinţilor.
Reprezentanții Asociației „Salvați Copiii” România trag un semnal de alarmă asupra incidenței ridicate a mortalității în rândul copiilor cu vârste de sub un an de zile. Printre cauzele invocate de aceștia se numără slaba dotare cu echipamente și aparatură medicală a maternităților și spitalelor clinice de copii, dar și lipsa unei educații sanitare temeinice în rândul părinților. În prezent, în România se înregistrează un indice al mortalității infantile de 7,3 la mie, dublu față de media europeană, care este de 3,6 la mie.
„În acest an, «Salvaţi Copiii» ajunge în 38 de maternităţi din ţară, investeşte 700.000 de euro în diferite echipamente. Cumulativ, în această perioadă, «Salvaţi Copiii» a dotat 77 de maternităţi din 39 de judeţe. Investiţia în echipamente şi programele de educaţie contează foarte mult. Totuşi, pierdem aproape 1.400 de copii, până la împlinirea vârstei de un an, în fiecare an”, a spus, potrivit Agerpres, Gabriela Alexandrescu, directorul asociației, într-o conferinţă de presă.
Una dintre cauzele cele mai importante în menținerea ridicată a indicelui de mortalitate infantilă este lipsa dotărilor cu incubatoare a maternităților. În momentul de față, potrivit datelor Asociației „Salvați Copiii”, 13% din maternitățile de nivel I din România nu au nici un incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Doar 22 de maternități din țară, printre care și maternitatea din Sibiu, asigură condiții foarte bune de îngrijire pentru copiii premature. „Salvaţi Copiii” România a donat miercuri un incubator în valoare de 15.000 de euro Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
„Am revenit a patra oară la Sibiu, cu o donaţie constând într-un incubator pentru copiii cei mai mici, născuţi prematur sau cu probleme la naştere, în valoare de 15.000 de euro. Chiar la începutul acestui an am mai adus o masă radiantă cu modul de resuscitare, în valoare de 17.000 de euro, în 2015, un ventilator de suport respirator, în valoare de 14.500 de euro şi în 2014, tot un incubator performant. În total am oferit patru echipamente în valoare de 62.000 de euro”, a arătat Gabriela Alexandrescu.
Supravieţuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este deloc simplă, arată dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
„Nu e ipostază mai cumplită pentru un medic sau pentru o asistentă decât să ştie că în alte condiţii ar putea face mai mult pentru pacienţii pe care îi are”, a declarat dr. Ognean, la conferinţa de presă.
La maternitatea din Sibiu au loc, anual, 3.000 de nașteri, 13,5% fiind nașteri premature. Astfel, viețile a aproape 400 de copii care ajung în fiecare an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu depind de dotarea de la terapie intensivă neonatală.
„Principala cauză de mortalitate infantilă în România este prematuritatea şi consecinţele sau complicaţiile legate de aceasta. Cu cât nivelul de dotare e mai mare, cu atât prematurii au şanse mai mari”, a subliniat medicul sibian.