Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Indicaţii pentru regimul alimentar în obezitate

Indicaţii pentru regimul alimentar în obezitate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Constantin Milică - 18 Octombrie 2009

Regimul alimentar constituie pârghia principală de prevenire şi combatere a tendinţei de îngrăşare prin depăşirea plafoanelor de greutate corporală. Cunoscând aceste plafoane, pacientul va fi conştient că pentru o perioadă de durată (săptămâni sau luni) va trebui să adopte o dietă alimentară hipocalorică, destul de severă, prin renunţare la multe din plăcerile gustative.

Alimentele recomandate în caz de obezitate:

- carne slabă de vacă, viţel şi pasăre (fiartă sau friptă);

- peşte slab (şalău, ştiucă, biban, lin, păstrăv);

- supe de legume, de lapte smântânit, chimen, borşuri de legume;

- lapte degresat, iaurt, urdă, brânză de vaci nesărată, telemea de primăvară;

- ouă fierte (două pe zi în lipsa cărnii sau 3 pe săptămână);

- uleiuri vegetale (20-30 g pe zi) , uneori ulei de parafină şi margarină în salate;

- sare în cantitate maximă de 5 g pe zi;

- pâine intermediară sau graham (max. 120 g pe zi) sau 3 chifle, uneori înlocuite cu mămăligă (40-50 g);

- condimente din plante aromatice (cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel verde, leuştean, dafin, chimen);

- deserturi numai din fructe proaspete sau compoturi îndulcite cu zaharină;

- apă potabilă în cantitate de 1,5 - 2 litri pe zi (băută între mese) pentru creşterea diurezei şi eliminarea toxinelor din organism.

Produsele alimentare consumate zilnic vor totaliza 1.500-2.000 calorii, repartizate în 5 mese (la orele 8, 11, 14, 17, 20). Reducerea zilnică a plafonului caloric se va realiza în trepte săptămânale cu câte 500 calorii astfel că, faţă de consumul normal de 2.500 - 3.000 calorii, să se ajungă la 1.200 - 1.500 calorii. La un aport zilnic de 1.200 calorii se pot consuma: 500 g legume, 300 g fructe, 250 g lapte, 200 g carne slabă, 120 g pâine intermediară, 100 g brânză de vaci, 20 g ulei vegetal şi 10 g zahăr.

Curele cu fructe şi legume, extrem de eficiente

În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume şi fructe proaspete, sucuri de crudităţi şi fructe prelucrate, care deţin reale calităţi prin valorile reduse şi prin diverse proprietăţi medicinale. Acestea au o putere calorică redusă şi asigură, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) şi de săruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor şi altele). Având un volum mare pot umple uşor stomacul, iar prin conţinutul ridicat de celuloză dau senzaţia de saţietate. Este indicat ca unele legume şi fructe să fie servite rase sau bine mărunţite pentru ca celuloza să nu devină iritantă pentru tubul digestiv.

Cele mai eficiente în cura de slăbire sunt atât legumele proaspete (salata verde, tomate, ardei, pătrunjel, varză - albă, roşie şi de Bruxelles -, castraveţi, ceapă, usturoi, praz, ridichi), precum şi unele legume fierte „a la grec“ sau preparate (morcov, ţelină, spanac, urzici, stevie, sfeclă roşie, conopidă, mărar, vinete, fasole verde, mazăre boabe, bame, gulii, dovlecei). Acestea au un conţinut glucidic sub 10% şi se pot consuma la discreţie:

- Tomatele (20 calorii/100 g, bogate în vitaminele C, B1, A, PP) au efecte laxative, revitalizante, antiaterosclerotice şi antiinflamatoare, fiind utile în bolile reumatismale ce complică evoluţia obezităţii. Se consumă atât proaspete, în salate de crudităţi, cât şi ca sucuri amestecate cu suc de ţelină, fiind luate dimineaţa, pe nemâncate. Se mai recomandă supe de roşii sau de zarzavat (atât dimineaţa, cât şi la prânz), ardei sau roşii umplute cu brânză dietetică şi pastă de ridichi cu ceapă şi brânză (două linguri ridichi rase, o ceapă tăiată mărunt şi 250 g brânză). O altă reţetă de slăbit conţine 8 căţei de usturoi tăiaţi mărunt, 250 g miere şi 500 ml oţet de mere; se lasă la macerat 3 zile şi se iau câte două linguri pe zi, una dimineaţa şi alta seara, într-o cură de 30 de zile, asigurând o slăbire cu 7 kg.

- Varza crudă (bogată în vitaminele C, A, B1, K) stimulează arderile de grăsimi prin reglarea metabolismului glucidic şi lipidic; se serveşte în salate crude cu lămâie şi puţin ulei sau ca suc luat dimineaţa, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov şi puţină lămâie.

- Ardei (bogat în vitaminele C, P, beta-caroten, antioxidanţi şi fier) are rol stimulator în arderea grăsimilor.

- Pătrunjelul este bogat în vitaminele C, A, E, B şi săruri minerale (Fe, Ca, P, Mg, K). Conţinutul în vitamina C este de 4 ori mai mare decât în portocale şi varză; cu 20 g frunze se asigură 48 mg vitamină C (dintr-un necesar zilnic de 75 mg) şi 12 mg provitamina A. Are efecte diuretice stimulând eliminarea excesului de apă din ţesuturi.

Ceapa, prazul şi usturoiul elimină excesul de apă din ţesuturi

- Ţelina este bogată în vitaminele A, B, C şi în săruri minerale (Mg, Fe, Cu, Ca). Este considerată un foarte bun remediu contra obezităţii datorită efectelor de mobilizare a grăsimilor din depozite, în eliminarea excesului de apă şi în accelerarea arderilor metabolice, cu un consum energetic suplimentar. În plus, stimulează activitatea glandelor suprarenale, ponderează durerile artrozice, tonifică sistemul nervos.

- Ceapa, prazul şi usturoiul intervin în reducerea greutăţii corporale prin mai multe mecanisme, având proprietăţi diuretice, laxative şi tonice şi intensificând eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi a acidului uric din sânge. Se consumă atât în stare proaspătă, cât şi în diferite mâncăruri.

- Ridichile au un conţinut ridicat în săruri minerale (K, Mg, Ca, P), în vitamine (C, B) şi în fibre celulozice ceea ce asigură un puternic efect laxativ, diuretic, carminativ şi depurativ, care sunt proprietăţi implicate în arderi şi în eliminarea apei, a toxinelor şi grăsimilor. Se consumă în stare proaspătă, amestecate în salată verde şi pătrunjel sau sub formă de suc în amestec cu suc de morcov (1:3), luat în cantităţi de 50-100 ml timp de 10 zile pe lună.

- Fasolea verde şi mazărea boabe crude sunt folosite în obezitate având proprietăţi diuretice, depurative şi remineralizante, cu implicare în reducerea stocurilor de grăsimi.

Fructele recomandate pentru cură

Unele fructe au proprietăţi ce le fac deosebit de utile în cura de slăbire, prin valoarea calorică redusă, datorită conţinutului de glucide sub 10% şi prin cantitatea ridicată de potasiu, cu efecte puternic diuretic în eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Totodată sunt bogate în celuloză care reglează digestia şi crează senzaţia de saţietate prin destensia tubului digestiv.

Cele mai frecvente fructe indicate în obezitate sunt:

- lămâi, portocale, grapefruit, mandarine, pepeni verzi, coacăze negre, fragi de pădure, afine;

- mere, cireşe, vişine, piersice, caise timpurii, căpşuni, zmeură, agrişe, mure.

Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1 - 1,5 kg, împărţite în 5 porţii egale, consumate proaspete (spălate, dar necurăţate de coajă) sau prelucrate în sucuri şi compoturi neîndulcite. În zilele de cură nu se mai consumă alte alimente.

Sucul de citrice, preparat dintr-o portocală, un grapefruit, ˝ lămâie, două linguriţe miere de albine şi 300 ml apă plată se consumă în două reprize pe zi (dimineaţa şi la amiază), înainte de mese.

Cura de lămâi ajută la eliminarea celulitei

Cura de lămâi se începe cu zeama unui fruct diluată sub formă de limonadă cu apă (1:5) şi cu puţină zaharină. Treptat se creşte doza, câte o lămâie pe zi până în ziua a 10-a cu 10 lămâi, după care se descreşte doza până la o lămâie pe zi. Limonada se bea numai înainte de mese sau pe stomacul gol. O altă formă de utilizare constă în tăierea unei lămâi în felii rotunde care se pun, seara, peste o lingură flori de muşeţel şi 200 ml apă clocotită; se acoperă pentru macerare până în dimineaţa următoare când se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În general, curele de lămâie prezintă efecte diuretice, depurative, tonice asupra sistemului nervos şi muscular, remineralizante, antigutoase şi antiaterogene. Acţionează prin reducerea şi eliminarea celulitei şi prin intensificare consumului de grăsimi din depozitele subcutanate. Respectarea curei de lămâi este benefică şi în tratarea altor afecţiuni ca de exemplu: arterite, flebite, tromboflebite, varice, hipertensiune arterială, ateroscleroză, afecţiuni hepatice, diabet, litiază renală şi poliartrită reumatoidă.

Cura de mere, la îndemâna bolnavilor

Cura de mere este frecvent utilizată având avantajul abundenţei pe piaţă, precum şi efecte deosebite în creşterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, mărirea tonusului nervos şi muscular. Prin proprietăţile laxative acţionează prin înlăturarea produselor toxice care rezultă în reacţiile de dezasimilare. În plus, merele proaspete au efecte în reumatisme şi poliartroze, reduc concentraţia de colesterol sangvin şi elimină excesul de acid uric. Se folosesc fructe proaspete (67 calorii la 100 g), mere coapte, sucuri, compoturi şi infuzii din coji uscate.