Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Indicaţii şi contraindicaţii ale lentilelor de contact
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale şi trebuie recomandate de către medicul specialist oftalmolog. După un consult preliminar, pentru a determina dacă este posibilă purtarea de lentile de contact, prescrierea acestora se va face în funcţie de particularităţile persoanei respective. Cu toate că, în zilele noastre, aproape oricine poate purta lentile de contact, există şi anumite excepţii.
Indicaţiile lentilelor de contact sunt bine stabilite. Acestea sunt indicate în scop terapeutic în următoarele situaţii: - vicii de refracţie mari, deoarece lentilele de contact măresc câmpul vizual corectat, elimină aberaţiile de sfericitate şi efectul de prismă din periferie, caracteristice lentilelor aeriene cu dioptrii mari; - nistagmus (mişcări involuntare ale ochilor) asociat unui viciu de refracţie; - presbiopie (poate fi corectată cu lentile de contact multifocale); - anizometropii (diferenţe de dioptrii între cei doi ochi) medii şi mari; - afakie unilaterală (absenţa cristalinului) cu acuitate vizuală bună la ochiul congener sau afakia bilaterală la copii; - lentilele de contact afocale se folosesc în scop terapeutic: în defecte ale cicatrizării epiteliului cornean sau eroziuni corneene recidivante, ulcere recidivante ale corneei, plăgi perforante mici, keratopatia buloasă, ketatita filamentoasă, după chirurgia refractivă a corneei pentru menţinerea stabilităţii corneene şi pentru asigurarea unui mediu favorabil vindecării; lentilele de contact previn simblefaronul în arsurile chimice corneo conjunctivale; - pentru a permite mişcări libere şi eventual bruşte la cei ce practică sporturi, la militari, pompieri, jandarmi, artişti. În scop estetic, lentilele de contact sunt recomandate la persoanele care doresc să devină independente de ochelarii cu dioptrii mari, pentru „schimbarea culorii irisului“, la pacienţii cu glob ocular inestetic. Purtarea lentilelor de contact presupune, întâi de toate, existenţa unui ochi liniştit, prezenţa motivaţiei (întrucât acestea necesită o îngrijire deosebită, o igienă aparte) şi disponibilitatea pentru controale oftalmologice regulate. De aceea, portul lentilelor de contact este contraindicat la vârstnici, copii şi tineri sub 14 ani, în cazul celor cu dezabilităţi fizice sau neurologice, la cei cu teren nevrotic sau boli psihice, în cazul celor ce locuiesc sau muncesc în atmosfera poluată (praf, fum, substanţe volatile) sau au un teren alergic (conjunctivită alergică). Preexistenţa unor afecţiuni corneene (keratita sicca - ochiul uscat, ulceraţii, anestezia sau hipoestezia corneei, inflamaţii acute sau cronice), conjunctivale, palpebrale (blefarite acute sau cronice) sau ale sistemului lacrimal contraindică, de asemenea, portul lentilelor de contact. Există o serie de contraindicaţii relative: chirurgie oculară sau traumatisme cu neovascularizaţie corneeană sau afectare endotelială, bolile respiratorii cornice sau alergice, sindromul de ochi uscat. De asemenea, iniţierea portului lentilelor de contact în timpul sarcinii poate deveni problematică.