Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Îndulcitorii artificiali, periculoși sau nu?
Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), instituţie din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a finalizat o analiză centrată pe efectele consumului de aspartam asupra sănătății, după ce tot experți ai OMS au emis, luna trecută, o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale.
Aspartamul a fost declarat ca „posibil cancerigen”, ceea ce ridică numeroase semne de întrebare cu privire la siguranța utilizării acestui înlocuitor artificial al zahărului, prezent în majoritatea băuturilor carbogazoase cu „zero zahăr” și alte produse considerate dietetice. Anunţul a fost difuzat de agențiile de presă, însă trebuie menționat faptul că studiile clinice de până acum nu au demonstrat că aspartamul ar favoriza apariția cancerului sau a altor probleme de sănătate. Sunt voci din rândul experților care pun accentul pe un consum moderat de îndulcitori artificiali pentru a evita acest risc.
IARC, instituție specializată din cadrul OMS, a finalizat o analiză centrată pe efectele consumului de aspartam asupra sănătății, după ce tot experți ai OMS au emis, luna trecută, o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale. De menționat că analiza IARC nu a luat însă în calcul și limita zilnică de aspartam care poate fi consumată de către o persoană fără a se expune acestui risc potențial de cancer. Sunt așteptate în perioada următoare concluzii noi ale Comitetului de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al OMS şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care considera, la începutul anilor ’80, că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. Spre exemplu, un adult care cântăreşte 60 de kilograme ar trebui să bea zilnic între 12 şi 36 de doze de băuturi dietetice, în funcţie de cantitatea de aspartam din acestea, pentru a fi expus riscului, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Anul trecut, un studiu observaţional realizat în Franţa pe 100.000 de adulţi a concluzionat că persoanele care au consumat cantităţi importante de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au prezentat un risc de cancer uşor mai mare. Cercetarea a venit după un studiu efectuat la Institutul Ramazzini din Italia, la începutul anilor 2000, care a constatat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost asociate cu consumul de aspartam. Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul ar fi crescut riscul de cancer. De asemenea, metodologia utilizată în cazul celui de-al doilea studiu a ridicat unele semne de întrebare.
Invitat recent la un post central de televiziune, doctorul Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a declarat că un consum moderat de produse care conțin aspartam nu este nociv. În general, sunt foarte multe substanţe utilizate ca înlocuitori ai zahărului. Aspartamul este folosit pe scară largă în industria alimentară, inclusiv sub formă de comprimate pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei, dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi foarte mari. La un consum obişnuit nu sunt probleme.
Atenție, însă! Cei care consumă mult ceai sau multă cafea pe care le îndulcesc cu multe comprimate cu aspartam pot avea probleme digestive, precum scaun diareic ori greaţă. „Orice exces duce la o astfel de situaţie. Cantitatea contează şi trebuie să o limităm. Oricum eu nu recomand în nici un fel consumul de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr sau chiar de îndulcitori. Nu cred că este o idee bună, pentru că mai au multe alte substanţe, aditivi; partea naturală a produsului este destul de limitată”, a subliniat doctorul Rafila. (I. M.)