Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Îngrijirea nou-născutului la domiciliu
Primele pregătiri legate de primirea copilului în familie încep încă din timpul sarcinii şi vor fi încheiate înainte de aducerea lui acasă. În funcţie de posibilităţi, se va crea cel mai prielnic mediu, necesar unei bune dezvoltări a nou-născutului. În primul rând, se vor respecta toate normele de igienă legată de mediu şi de îngrijirea lui.
Normele de igienă implică atât igiena personală, cât şi cea a camerei în care locuieşte, a patului, a îmbrăcămintei, a obiectelor folosite pentru bebeluş şi a persoanelor care îl îngrijesc sau intră în contact cu el. În camera în care locuieşte nou-născutul vor intra cât mai puţine persoane. Aceasta trebuie să aibă ziduri puternice, să fie luminoasă, călduroasă, ferită de curenţi. Este bine ca în cameră să se păstreze mobilierul strict necesar, iar nou-născutul să aibă mobilier propriu. În cameră, temperatura cea mai potrivită este cuprinsă între 20-22 grade Celsius, iar aerisirea este obligatorie. Trusoul nou-născutului va fi confecţionat din material moale, uşor de spălat, în culori deschise, de preferat alb. O atenţie deosebită se va acorda patului, deoarece nou-născutul trebuie să doarmă separat. Salteaua trebuie confecţionată dintr-un material mai tare, pentru a nu se mula şi imprima, în consecinţă, coloanei vertebrale unele poziţii vicioase. Pentru o perioadă îndelungată nu se recomandă folosirea pernei. Patul va fi aşezat în cameră în locul cel mai ferit de curenţi şi de excesul de căldură. Mare atenţie la igiena bebeluşului Igiena personală a nou-născutului se va întreţine prin efectuarea zilnică a băii generale şi a toaletei parţiale ori de câte ori este nevoie. În această perioadă se vor supraveghea şi îngriji atent tegumentele şi mucoasele, dar şi plaga ombilicală. Se va urmări mumifierea şi căderea cordonului ombilical, evitându-se, în acelaşi timp, infectarea plăgii ombilicale. O grijă deosebită trebuie avută în continuare pentru alimentaţia bebeluşului. În această perioadă, copilul va fi alimentat natural la cerere, pentru ca apoi numărul meselor să fie de 6-7 în 24 de ore, la trei ore şi jumătate şi, respectiv, trei ore, cu o pauză obligatorie de noapte de 6-7 ore. Respectarea unui program zilnic, într-o anumită succesiune şi ritmicitate, constituie premiza formării stereotipului dinamic necesar pentru realizarea unui tonus psihic pozitiv, a unor deprinderi bune, cât şi a unei dezvoltări armonioase. La nou-născutul alimentat mixt sau artificial este obligatorie respectarea normelor alimentaţiei artificiale, deoarece toleranţa lor digestivă este labilă, iar riscul infecţiilor digestive creşte foarte mult. Înainte de fiecare masă a nou-născutului i se va efectua toaleta parţială, cu schimbarea lenjeriei, iar mama se va spăla pe mâini. Nou-născutul va fi obişnuit treptat cu mediul de afară, la început prin ţinerea lui în faţa geamului deschis câteva minute şi apoi un timp din ce în ce mai îndelungat. După două-trei săptămâni, nou-născutul poate fi scos afară, la aer, pe vreme frumoasă. Apoi, va fi obişnuit să fie scos afară în orice anotimp şi pe condiţii meteorologice nefavorabile, ferit de vânt, ploaie, soare şi frig excesiv. Plimbările şi somnul zilnic în aer liber constituie o bună dezvoltare şi reprezintă factorii cei mai importanţi de călire ai copilului.