Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Înlocuitorii zahărului, nerecomandați în diete

Înlocuitorii zahărului, nerecomandați în diete

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 18 Mai 2023

Considerați în general o alternativă bună în locul zahărului pentru cei care vor să slăbească sau să își țină sub control greutatea, îndulcitorii ar trebui totuși evitați. Potrivit celor mai noi recomandări ale experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), utilizarea îndulcitorilor nu aduce nici un beneficiu pe termen lung pentru cei care doresc să slăbească, nici în cazul adulților, nici al copiilor.

Chiar dacă pe termen scurt înlocuitorii zahărului pot duce la o ușoară scădere în greutate, pe termen lung, ei ar putea avea o serie de efecte nedorite, cum ar fi creșterea riscului de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și chiar deces.

Îndulcitorii nu reprezintă elemente esențiale într-o dietă și nu au valoare nutrițională. Oamenii ar trebui să găsească alte moduri prin care să diminueze cantitatea de zahăr procesat din alimentație, de exemplu consumând fructe, care conțin zahăr natural, sau alimente și băuturi neîndulcite.

Pentru a ne menține sănătatea, ar trebui să ne formăm în acest sens obiceiurile alimentare chiar din primii ani de viață. Pe de altă parte, așa cum mulți pacienți cu probleme cardiace sau de altă natură respectă o anumită dietă, la fel poate fi redusă și dependența de dulce și de înlocuitori ai zahărului, a explicat directorul Departamentului pentru nutriţie şi siguranţa alimentară al OMS, Francesco Branca, contactat de reporterii Sky News.

Medicul nutriționist Lisa Drayer a explicat pentru televiziunea CNN cum ne-am putea înfrâna pofta de dulce, recomandând următorii pași:

  • Includeți în alimentație mai multe alimente bogate în proteine și fibre. Acestea încetinesc creșterea glicemiei și dau senzația de sațietate, motiv pentru care nu vom mai simți nevoia de o gustare dulce.
  • Includeți în alimentație alimente fără adaos de zahăr, de exem­plu un iaurt cu cereale integrale, și evitați băuturile îndulcite, cum sunt sucurile acidulate, energizantele sau sucurile de fructe îndulcite. De preferat ar fi să beți apă, sau dacă vă plac fruc­tele, o opțiune ar fi mai degrabă apa minerală cu câteva felii de fructe.
  • Cafeaua sau ceaiul trebuie consumate neîndulcite sau mai puțin îndulcite.
  • Ca desert, sunt de preferat merele coapte, de exemplu, sau alte fructe, în locul dulciurilor de patiserie, prăjituri sau înghețată.
  • Atenție la zahărul „ascuns” din anumite produse pe care nu le considerăm ca fiind dulciuri, dar au totuși zahăr printre ingrediente (sosurile pentru salate, ketchupurile, condimentele sau pâinea).
  • Citiți cu atenție etichetele produselor pe care le consumați. Aceste produse pot conține zahăr sub alte denumiri, precum glucoză, dextroză, sirop de porumb, malț, sirop de agave, sirop de arțar etc.

OMS a analizat concluziile a peste 280 de studii privind efectele îndulcitorilor la vârsta adultă, la copii, gravide sau categorii mixte de populație. În urma acestei analize, experții organizaţiei au lansat un nou ghid privind utilizarea îndulcitorilor, cu recomandarea generală de a evita pe cât posibil suplimentele înlocuitoare ale zahărului, exceptând cazul pacienților diabetici, care au interdicție de a consuma zahăr. Cu rezerva că observațiile specialiștilor OMS trebuie confirmate de studii noi în acest sens, doctorul Duane Mellor, dietetician și lector al Facultății de Medicină de la Universitatea Aston, Birmingham (Marea Britanie), susține că îndulcitorii ar putea să-și mențină totuși un rol important pentru reducerea aportului de zahăr din alimentație.

La rândul lor, unii producători de dulciuri populari în Marea Britanie au anunțat că pregătesc sortimente noi de produse care să conțină cu până la 75% mai puțin zahăr, grăsimi și mai puține calorii. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   nutriție