Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Intervenția rapidă în caz de infarct poate salva vieți
Primul ajutor și asistența medicală în caz de infarct sau atac de cord pot face diferența între supraviețuire și moarte, de aceea este foarte important ca oamenii să recunoască de la primele semne un infarct și să apeleze cât mai rapid posibil serviciile de asistență medicală de urgență.
Este îngrijorător, spun specialiștii în domeniu, faptul că mai puțin de jumătate dintre românii care, din nefericire, trec printr-un episod de infarct, ajung să fie tratați în spital în primele trei ore de la debutul acestuia, în special din cauză că mulți solicită prea târziu ajutor specializat. Nu ezitați, în astfel de situații, să apelați cât mai rapid numărul unic de urgență 112!, îndeamnă experții Asociației Medicale de Învățământ în Cardiologia Intervențională (AMICI), într-un comunicat transmis de Ziua Mondială a Inimii, marcată în fiecare an la 29 septembrie. Lipsa de pregătire a populației generale pentru recunoașterea precoce a infarctului se materializează în apelarea tardivă a serviciilor de asistență medicală de urgență.
Mulți pacienți știu că infarctul se manifestă printr-o durere toracică, dar ei se așteaptă la o durere foarte violentă, motiv pentru care nu dau importanță durerilor de intensitate mai mică sau altor simptome aferente precum respirația grea și transpirațiile reci. Chiar și pacienții care știu că au o boală de inimă solicită, deseori, târziu ajutorul medical, încercând, inițial, să-și liniștească durerea prin autoadministrare de medicamente, a declarat dr. Ștefan Moț, medic primar cardiologie intervențională la Institutul Inimii „N. Stăncioiu” Cluj-Napoca și președintele Asociației Medicale de Învățământ în Cardiologie Intervențională, citat de Agerpres.
Un infarct miocardic se poate repeta pe parcursul vieții. Statisticile arată că fiecare al patrulea pacient care a supraviețuit unui infarct miocardic va suferi un al doilea. Riscul ca infarctul miocardic să se repete este extrem de ridicat mai ales dacă factorii de risc persistă, de aceea este important ca fiecare pacient să adopte schimbări fundamentale în stilul de viaţă - schimbarea regimului alimentar, reducerea consumului de grăsimi la strictul necesar, renunţarea la fumat, pierderea excesului de greutate, mişcare zilnic şi examene medicale de rutină pentru diagnosticarea corectă a bolii cardiovasculare şi a putea interveni la timp, a subliniat dr. Ştefan Moţ.
De 14 ani, în orașele mari, dar și în centre mai mici a fost implementat programul național STEMI de tratament intervenţional în primele ore ale evoluţiei infarctului, unul dintre cele mai de succes programe din sistemul românesc de sănătate publică. De atunci, mortalitatea în urma unui infarct a scăzut semnificativ, de la 12,2% la 7,9%, dar există încă dificultăți legate în primul rând de întârzierea cu care pacienții sau cei aflați în preajma lor în momentul infarctului apelează la numărul de urgență, dar și de timpul de transfer între spitalele locale și centrele terțiare sau de subfinanțarea procedurilor intervenționale efectuate de urgență, arată comunicatul Asociației Medicale de Învățământ în Cardiologie Intervențională, organizaţie non- profit, fondată de medici cardiologi intervenţionali. (I. N.)