Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Intervenție chirurgicală robotică în premieră la Timișoara
O echipă de medici de la Clinica Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara a efectuat, la începutul acestei săptămâni, o intervenţie de înlăturare a unei tumori canceroase esofagiene cu ajutorul robotului chirurgical. Intervenţia a durat cinci ore, iar pacientul de 64 de ani se simte bine şi va urma un tratament de recuperare. „Pacientul a prezentat o neoplazie în etajul abdominal superior, care a beneficiat de un aport minim invaziv, pentru că unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spaţii extrem de mici. Ca atare, s-a putut face operaţia din sfera abdominală mergând sus, în torace, pentru că manevrabilitatea acestor instrumente pentru aceasta este concepută”, a explicat prof. Lazăr Fulger, șeful clinicii timișorene, într-o conferinţă de presă.
Robotul chirurgical utilizat este de cel mai înalt nivel pentru zona de sud-est a Europei. Acesta a fost achiziționat în urmă cu doi ani, prin proiectul „Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariţiei cancerului pelvin” ROBOCAPE (RObotic - OBezitate - CAncer PElvin), coordonat de prof. Lazăr Fulger. Chirurgii timișoreni susțin că utilizarea roboticii oferă o paletă largă de avantaje, între care creşterea posibilităţii de a efectua o operaţie corectă din punct de vedere oncologic şi, astfel, creşterea calităţii vieţii.