Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Intoxicați cu metale grele din… alimente

Intoxicați cu metale grele din… alimente

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 09 Iun, 2022

Metale grele, precum mercur sau plumb, se pot acumula în sânge peste anumite limite, cu riscuri pentru sănătate, chiar din alimentele sau băuturile pe care le consumăm. Dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie în Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgență Floreasca, a explicat într-un podcast preluat de presa centrală ce alimente contribuie la acumularea de metale grele în sânge și cum putem evita acest lucru fără a renunța neapărat la alimentele respective.

S-a constatat că alimentele cu cele mai mari concentrații de mercur sunt peștele și fructele de mare. O primă regulă pentru a ne feri de o eventuală intoxicație este să verificăm proveniența alimentelor respective. În zonele maritime asiatice, de exemplu, concentrațiile de mercur rezultate pot fi mai mari, legislația fiind mai permisivă decât în Europa în privința deversărilor industriale. 

O altă recomandare a medicului este să ținem cont de faptul că speciile mari de pești înmagazinează de aproape 200 de ori mai mult mercur decât speciile mici. În categoria peștilor al căror consum prea des ar trebui evitat se regăsesc tonul, rechinul și somnul. De asemenea, dr. Ţincu recomandă să diversificăm speciile pe care le consumăm. Este bine să nu mâncăm luni la rând același tip de pește, deoarece dacă specia respectivă este expusă unui anumit agent toxic riscăm să-l preluăm și să-l acumulăm în organism. 

Plumbul, un alt metal greu cu risc pentru sănătate, care provoacă anemie și tulburări neurologice, poate ajunge cu ușurință în sânge, de exemplu, din țuica fabricată artizanal în cazane cu țevi din plumb. La temperaturile ridicate la care se fierbe țuica și în contact cu vaporii de alcool, din aceste țevi se degajă anumiți ioni de plumb, care ajung în băutura preparată. (I. M.)