Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Intoxicați cu metale grele din… alimente
Metale grele, precum mercur sau plumb, se pot acumula în sânge peste anumite limite, cu riscuri pentru sănătate, chiar din alimentele sau băuturile pe care le consumăm. Dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie în Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgență Floreasca, a explicat într-un podcast preluat de presa centrală ce alimente contribuie la acumularea de metale grele în sânge și cum putem evita acest lucru fără a renunța neapărat la alimentele respective.
S-a constatat că alimentele cu cele mai mari concentrații de mercur sunt peștele și fructele de mare. O primă regulă pentru a ne feri de o eventuală intoxicație este să verificăm proveniența alimentelor respective. În zonele maritime asiatice, de exemplu, concentrațiile de mercur rezultate pot fi mai mari, legislația fiind mai permisivă decât în Europa în privința deversărilor industriale.
O altă recomandare a medicului este să ținem cont de faptul că speciile mari de pești înmagazinează de aproape 200 de ori mai mult mercur decât speciile mici. În categoria peștilor al căror consum prea des ar trebui evitat se regăsesc tonul, rechinul și somnul. De asemenea, dr. Ţincu recomandă să diversificăm speciile pe care le consumăm. Este bine să nu mâncăm luni la rând același tip de pește, deoarece dacă specia respectivă este expusă unui anumit agent toxic riscăm să-l preluăm și să-l acumulăm în organism.
Plumbul, un alt metal greu cu risc pentru sănătate, care provoacă anemie și tulburări neurologice, poate ajunge cu ușurință în sânge, de exemplu, din țuica fabricată artizanal în cazane cu țevi din plumb. La temperaturile ridicate la care se fierbe țuica și în contact cu vaporii de alcool, din aceste țevi se degajă anumiți ioni de plumb, care ajung în băutura preparată. (I. M.)