Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Întrebări şi răspunsuri utile pentru diabetici

Întrebări şi răspunsuri utile pentru diabetici

Care e cel mai important furnizor de energie din organism?

Glucoza. Organismul o obţine din alimente care conţin carbohidraţi, cum sunt pâinea şi cerealele, legumele, fructele şi dulciurile. Din aceste mâncăruri este extrasă glucoza, care ajunge în sânge. Imediat ce glucoza creşte în sânge, pancreasul produce insulina, care transportă glucoza în celule, unde e folosită ca sursă de energie.

La ce foloseşte aparatul care măsoară glucoza în sânge?

Aparatul portabil este foarte util pentru diabetici sau alte persoane cu glucoza oscilantă pentru a şti când să-şi injecteze insulina, să mănânce sau să ceara ajutor doctorului. Cu ajutorul acestui aparat sunt prevenite complicaţiile diabetului: afectarea rinichilor, ochilor, nervilor şi vaselor de sânge.

Ce înseamnă hipoglicemie?

Hipoglicemia desemnează un nivel de glucoză în sânge mai mic decât necesar.

Ce înseamnă hiperglicemie?

Hiperglicemia este cantitatea prea mare de glucoză în sânge faţă de normal.

E periculos să crească glicemia dimineaţa?

E un fenomen normal, care se întâmplă fiecărui om sănătos. Glucoza în sânge creşte în perioada 3-8 a.m.. La diabetici e mai periculos din cauza sensibilităţii lor crescute la glucoză.

Coma diabetica e provocată de prea multă sau prea puţină glucoză în sânge?

Coma diabetică e provocată de ambele situaţii, atunci când persistă exagerat de mult. Este o stare alterată de conştienţă în care creierul suferă din cauza glucozei. E necesară o intervenţie foarte rapidă, pentru ca leziunile suferite de creier să nu fie ireversibile. În urma unei astfel de come, persoana respectivă poate rămâne afectată fizic şi psihologic.

E grav să crească nivelul glucozei peste 600 mg/dL?

Această valoare e consecinţa unei creşteri progresive a glucozei în sânge timp de câteva zile sau săptămâni. Afecţiunea poartă numele de sindrom HHNS (hyperosmolar hyperglycemic nonketotic syndrome) şi este foarte periculoasă, fiindcă provoacă deshidratare, convulsii, de la care se poate ajunge la comă şi deces. De obicei apare la persoanele bolnave de diabet de tip 2.

Ce înseamnă o mâncare cu indice glicemic 45?

Indicele glicemic măsoară timpul în care o mâncare e convertită în glucoză pe o scară de la 1 la 100. Alimentele cu un indice mai mic de 55 sunt convertite încet în glucoză, iar cele cu indicele peste 70 ridică rapid nivelul glucozei în sânge. (www.topsanatate.ro)