Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Întrebuințările uleiului esențial de camfor
Unguentele care conțin camfor ajută la ameliorarea congestiei căilor respiratorii, ca remediu pentru pneumonie acută sau cronică și bronșită. Pentru tratamente interne, este obligatorie respectarea recomandărilor unui medic. Totuşi, utilizarea excesivă poate provoca iritarea pielii şi chiar reacții alergice sau erupții cutanate la unele persoane mai sensibile.
Arborele de camfor (Cinnamomum camphora) este un membru al familiei Lauraceae. Provine din insulele de sud din Japonia și Taiwan, unde formează păduri maiestuoase. Astăzi, este cultivat în multe țări cu climat tropical și subtropical, în special în India, Sri Lanka, Egipt, Madagascar, Africa de Sud și SUA. Arborele este rămuros, cu un trunchi scurt, gros, având o circumferință de până la cinci metri. Coaja este brună și maro-brună, iar frunzele, de culoare verde lucios. Fructele conțin o mică sămânță de camfor (compus volatil, alb, cristalin, cu un miros caracteristic, insolubil în apă, dar solubil în alcool și uleiuri, obținut din toate părțile arborelui).
Toate părțile din arborele de camfor au celule secretoare care conțin un ulei volatil, ce cristalizează atunci când vine în contact cu aerul.
În trecut, întregul copac era utilizat în extracția uleiului, de obicei din copaci care aveau vârsta de cel puțin 50-60 de ani. Astăzi însă, numai frunzele sunt folosite; acestea se recoltează de trei-patru ori pe an. Uleiul esențial care conține camforul este extras din frunze prin distilare cu abur și este separat prin comprimare sau centrifugare, iar restul de camfor brut este apoi purificat prin sublimare.
În trecut, camforul era folosit ca remediu pentru dureri externe, pentru vânătăi, răni, inflamații, gută și afecțiuni reumatismale și intern pentru a trata isteria, epilepsia și afecțiunile legate de inimă. A mai fost folosit ca tratament pentru astm, bronșită, emfizem și alte afecțiuni respiratorii.
Astăzi, camforul este utilizat în principal în creme și unguente pentru dureri reumatice, nevralgie, artrită, mușchi inflamați, entorse și vânătăi.
Atunci când o cremă sau un unguent conținând camfor este masat pe piept, gât sau spate, căldura corporală ajută la eliberarea vaporilor de camfor, care, atunci când sunt inhalați, ajută la slăbirea mucusului și la ameliorarea congestiei căilor respiratorii, ca remediu pentru pneumonie acută sau cronică și bronșită.
Acesta poate fi utilizat, de asemenea, direct pe mâini și picioare și pentru a trata acneea.
Ca medicament natural, camforul este acum disponibil sub formă de ulei în care forma cristalizată pură a fost dizolvată în ulei de măsline, ulei de arahide sau un alt ulei de bază neutru.
Iar pentru aplicare externă poate fi folosit într-o concentrație de 3% până la 11%.
Atunci când produsele care conțin camfor (3% până la 11%) sunt utilizate corect și au fost respectate instrucțiunile producătorului, riscurile de reacții adverse sunt minime.
Însă, trebuie spus, camforul poate provoca reacții alergice sau erupții cutanate la unele persoane mai sensibile. Utilizarea excesivă poate, de asemenea, provoca iritarea pielii și nu ar trebui să se utilizeze produse care conțin camfor pe răni sau arsuri deschise. Camforul poate fi utilizat în tratamente interne numai cu prescripție dată de medicii specialiști.
Centrul AROMA IAȘI se poate mândri cu faptul că produsul cu ulei esențial din camfor pe care îl produce are efecte miraculoase în tratarea, prin masaj extern, a durerilor reumatice, a gutei, nevralgiilor și în remedierea problemelor provocate de circulația periferică, având un puternic efect analgezic și antiseptic. Și ca o noutate, îl găsiți și în diverse amestecuri din parfumurile noastre cu rol fitoterapeutic și, de asemenea, ca parfumant natural.