Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Inul, un rezervor de Omega-3
Inul are o istorie lungă ca plantă vindecătoare, semințele de in fiind cunoscute pentru uleiul terapeutic bogat în acizi grași esențiali. Planta este bogată în Omega-3, 15 g de semințe reprezentând 135% din necesarul zilnic. De asemenea, conține o fibră specială - lignani, cu beneficiile sale în antioxidanți digestivi.
Inul oferă vitamina B1, un nutrient care este implicat în procesele de producție a energiei din alimente, esențial pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos. 15 g de semințe contribuie cu aproximativ 15% din necesarul zilnic.
Pentru a obține beneficiile semințelor de in, nutriționiștii recomandă consumarea a două linguri pe zi.
Beneficii:
- ajută sistemul cardiovascular și sunt utile în prevenirea unui al doilea atac de cord. Pot, de asemenea, ajuta la prevenirea tensiunii arteriale crescute, prin inhibarea reacțiilor inflamatorii care cauzează întărirea plăcilor arterelor și circulația necorespunzătoare;
- reduc nivelurile de glucoză din sânge. De asemenea, ajută la controlul greutății, reducând în special grăsimea din talie;
- uleiul extras din semintele de in este o sursă bogată de fitoestrogeni, substanțe utile în prevenirea anumitor tipuri de cancer și în combaterea anumitor bacterii, ciuperci și viruși, inclusiv a celor care cauzează răni și afecțiunea numită Zona Zoster;
- deoarece seminţele sunt bogate în fibre dietetice, pot ajuta la facilitarea digestiei și, prin urmare, previn boala hemoroidală și boala diverticulară;
- uleiul poate împiedica dezvoltarea pietrelor biliare dureroase și ajută la dizolvarea pietrelor existente;
- pielea arsă de soare se poate vindeca mai repede când este tratată cu ulei de in;
- în cazul acneei, acizii grași esențiali stimulează subțierea sebumului gras care înfundă porii;
- acizii grași Omega-3 din uleiul de in contribuie la creșterea sănătoasă a părului și hrănirea unghiilor uscate sau fragile.
Nu se recomandă ca femeile însărcinate, sugarii și copiii mici (sub 12 ani) să utilizeze ulei de semințe de in sau semințe de in. Potențialele efecte estrogenice sau anti-estrogenice imprevizibile pot afecta dezvoltarea copiilor înainte și imediat după naștere.
Efectele secundare asociate cu consumul de semințe de in sunt unele tulburări gastrointestinale, cum ar fi diaree, greață și dureri de stomac. Atunci când este luat cu medicamente antiplachetare sau anticoagulante, efectul medicamentului poate fi crescut, rezultând sângerări necontrolate. Evitați să le consumați simultan cu usturoi, ghimbir, ginkgo, ginseng, castan, papaină, trifoi roșu. Dacă luați semințe de in, nu luați medicamente timp de două ore.
Modalități de administrare
- semințele ingerate întregi, fără a mesteca, cu multă apă. Doza variază de la două la trei linguri, în funcție de efectul dorit;
- pentru a trata abcesele, se fierbe în 250 ml apă 60 g făină de in. Odată încălzită, această pastă este turnată pe o cârpă acoperită cu tifon. Așteptați până când se răcește un pic, pentru a aplica mai târziu pe zona care urmează să fie tratată;
- o lingură mare de seminţe la 250 ml apă se fierbe timp de trei minute și apoi se strecoară. Cu două sau trei cești pe zi este suficient pentru a obține efectele dorite.
În micul nostru atelier de plante, Centrul Aroma Iași, atât semințele de in, cât și uleiul intră în compoziția multor preparate prin proprietățile valoroase ce le dețin: analgezic, anti-estrogenic, antiinflamator, cardiotonic, emolient, expectorant, laxativ, purgativ.
Un remediu laxativ este de a lăsa semințele să se înmoaie peste noapte pentru a lua în dimineața următoare gelul de mucilagii împreună cu apa. Acest preparat este, de asemenea, indicat pentru inflamații digestive.
Ideea cea mai populară este să folosiți semințele ca ingrediente pentru brioșe, biscuiți și pâine. Studiile recente asigură că gătitul de până la trei ore și temperatura maximă de 150° C lasă intacți acizii grași esențiali.
Pe piață există semințe măcinate, dar sunt produse perisabile (rezistă maximum șase săptămâni în frigider). Cel mai bine este să mâncați semințele întregi, care pot fi păstrate în frigider sau într-un loc răcoros, întunecat și uscat timp de 12 luni, chiar înainte de a le consuma.
O modalitate bună de a profita la maximum de această comoară nutrițională este de a germina semințele și apoi de a le folosi în salate și alte feluri de mâncare. Pur și simplu se pun pentru opt ore la înmuiere, se scurg și se lasă ușor umezite într-un borcan acoperit cu tifon sau un germinativ, până când ajung la germinarea optimă (7 sau 8 zile). Idealul este să le consumați imediat, la frigider putând fi păstrate numai până la cinci zile.