Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Jurnalul pacientului cu BPOC
Societatea Română de Pneumologie a lansat, săptămâna trecută, „Jurnalului Pacientului cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)“, un ghid de informare şi monitorizare care ajută pacienţii şi medicii specialişti să ţină sub control această boală.
Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie, „Jurnalul Pacientului cu BPOC“ reprezintă un instrument util atât medicilor pneumologi, cât şi pacienţilor cu risc de acutizare a bolii.
Creat ca răspuns la realităţile şi statisticile negative din jurul BPOC, jurnalul va fi distribuit gratuit, prin intermediul medicilor, ca prim pas în educarea celor peste un milion de români care se confruntă cu această afecţiune, cu scopul de a-i ajuta să-şi înţeleagă boala şi să înveţe să o controleze.
Cele mai recente statistici arată că numai 25% dintre persoanele diagnosticate cu BPOC urmează un tratament regulat, în ciuda faptului că în lipsa acestuia boala se agravează, modificând dramatic viaţa pacientului, şi poate fi fatală.
În prezent, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de BPOC, 75% dintre cei diagnosticaţi cu această boală renunţând la tratament. „«Jurnalul Pacientului cu BPOC» familiarizează pacientul cu efectele bolii şi consecinţele renunţării la tratament. Ghidul este util fiindcă sprijină investigaţiile medicului şi învaţă pacientul să-şi controleze boala, explicându-i inclusiv cum să gestioneze o criză atunci când este singur“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, organizatorul acestui proiect.
La nivel mondial, în fiecare an, BPOC este responsabilă pentru moartea a trei milioane de oameni - de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de maşină sau de HIV/SIDA - din întreaga lume. În România, prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România a fost identificată ca fiind la risc de BPOC.
Pe lângă aderenţa scăzută la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecţiuni este pusă şi pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să ştie. Astfel, jumătate din cazuri nici nu ajung să fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, uşor de ignorat şi de confundat cu un dat al vârstei. În acest context, specialiştii pneumologi atrag atenţia asupra necesităţii de a derula iniţiative de informare a populaţiei asupra importanţei tratării şi diagnosticării timpurii a acestei boli, se arată într-un comunicat al SRP.