Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
La ce boli predispun îndulcitorii artificiali
Înlocuirea zahărului cu îndulcitorii artificiali pare o alternativă sănătoasă, care protejează împotriva unor afecţiuni provocate de consumul în exces de zahăr. În realitate, îndulcitorii artificiali sunt asociaţi unui risc crescut de cancer, după cum arată şi cel mai recent studiu observațional, realizat de Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală și prezentat în jurnalul academic PLOS Medicine.
Studiul a fost realizat pe o perioadă de doi ani, între 2009 și 2011, pe un eșantion de aproape 103.000 de persoane adulte din Franța, fiind analizate obiceiurile alimentare ale acestora corelate cu istoricul lor medical și cu stilul de viață, pe baza unor formulare completate online de către fiecare participant.
Autorii studiului au descoperit că persoanele care consumă cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special Aspartam și Acesulfam-K, au un risc cu 13 la sută mai mare de a face cancer în comparație cu cei care nu consumă alimente sau băuturi cu astfel de aditivi, iar cea mai mare probabilitate este de a dezvolta cancer mamar și cancere asociate obezității, precum cancerul colorectal, de stomac și de prostată.
Concluziile cercetătorilor francezi stârnesc însă controverse în rândul oamenilor de știință. Autorii studiului afirmă că descoperirea lor nu susține utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternativă la zahăr și chiar evocă necesitatea reevaluării îndulcitorilor alimentari de către autoritățile europene şi internaționale pentru siguranța alimentară.
O serie de alți cercetători, care nu au fost implicați în acest studiu, consideră că rezultatele acestuia nu ar fi suficiente pentru a dovedi o posibilă legătură între consumul de îndulcitori artificiali și creșterea riscului de cancer și că ele ar trebui confirmate și prin studii experimentale. Mai mulți experți citați de revista științifică Science Daily au declarat chiar că observațiile cercetătorilor francezi au o serie de limitări importante, deoarece se bazează pe date autoraportate online de către participanți, care pot fi influențate de percepția subiectivă a celor care au răspuns la chestionare.
Oricum, multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic conțin îndulcitori, al căror rol este de a simula efectul zahărului asupra receptorilor de gust. Astfel, oamenii pot savura alimentele lor preferate, fără grija că depășesc aportul maxim recomandat de zahăr și calorii.
Atunci când trebuie să reducem cantitatea de zahăr pe care o consumăm, trebuie să ținem cont că există și înlocuitori naturali, care nu sunt asociați cu riscuri asupra sănătății. Siropul de ștevie, de exemplu, este un îndulcitor natural care ajută la menţinerea sub control a diabetului și a greutății corporale și contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, xilitolul, un alt îndulcitor natural de origine vegetală, crește imunitatea și ajută digestia. În plus, s-a demonstrat că atât siropul de ștevie, cât și xilitolul împiedică apariția cariilor dentare, probabil ca urmare a faptului că ambele au proprietăți care ajută la distrugerea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală. Așadar, concluzionează experții, contează tipul de îndulcitori cu care înlocuim zahărul din alimentația noastră, dacă vrem să ne asigurăm împotriva unor riscuri de sănătate. (I. M.)