Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
La tratament în staţiunile din judeţul Buzău
Astăzi vom face un popas în judeţul Buzău, în două staţiuni balneoclimaterice importante, indicate mai ales în tratamentul afecţiunilor dermatologice şi ale aparatului locomotor.
Balta Albă Situată în Câmpia Râmnicului, lângă lacul cu acelaşi nume, staţiunea Balta Albă oferă posibilităţi de tratament în afecţiunile aparatului locomotor, în afecţiunile ginecologice şi dermatologice. Balta Albă are un climat de stepă, cu veri călduroase şi ierni reci. Factori naturali terapeutici: apa minerală a lacului, clorurată, slab sulfatată, sodică, slab magneziană, hipotonă, cu o mineralizare totală de 7,4 g/l, nămol de lac (din acest nămol, cu deosebite proprietăţi terapeutice, se produce în staţiune extractul Pell-Amar, aflat la baza mai multor produse cosmetice şi a unor medicamente antireumatice), bioclimat excitant, de stepă. Indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, dorsală şi lombară, artroze, poliartroze), afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări după reumatism articular acut sau după infecţii de focar), afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze), afecţiuni posttraumatice, afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, sechele minore după polineuropatii), afecţiuni ginecologice (insuficienţă ovariană, metroanexită cronică), afecţiuni dermatologice, afecţiuni asociate (boli profesionale). Instalaţii de tratament: instalaţii pentru aplicaţii calde de nămol, instalaţii de electro- şi hidroterapie, amenajări pentru ungeri cu nămol, urmate de băi în lac, cu posibilităţi de aerohelioterapie, instalaţii de inhalaţii şi aerosoli. Căi de acces spre Balta Albă: accesul feroviar se face prin gările Balta Albă sau Râmnicu Sărat pe liniile Făurei-Tecuci, respectiv Bucureşti-Suceava, apoi cu autobuzul până în staţiune; accesul auto se face pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila şi DN2 Buzău-Brăila, cu abatere la Ianca. Staţiunea Fâşici Staţiunea este profilată, în principal, pe tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor şi al afecţiunilor ginecologice. Situată în zona de contact a Munţilor Buzăului cu Subcarpaţii, la altitudinea de 650 m, localitatea are un climat continental de deal. Factori naturali terapeutici: apa minerală sulfuroasă, iodurată, clorurată sodică, calcică, magneziană, concentrată, cu mineralizare totală de 46,4 g/l (izvorul băilor) şi apa oligominerală a izvorului din Valea Găvanelor, bioclimat sedativ de cruţare. Indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală, lombară, artroze şi poliartroze), afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze), afecţiuni ginecologice, afecţiuni renale şi ale căilor urinare (litiaza urinară necomplicată), afecţiuni ale tubului digestiv (colon iritabil), afecţiuni respiratorii (persoane care lucrează în medii cu noxe profesionale, persoane cu frecvente pneumonii virotice sau bacteriene în antecedente), afecţiuni cardiovasculare. Instalaţii de tratament: instalaţii pentru băi calde cu apă minerală, buvete pentru cura internă cu apă minerală, instalaţii pentru electroterapie, instalaţii pentru aerosoli.