Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Laborator ultraperformant, la Centrul „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
În dotarea Laboratorului de analize al Centrului „Providenţa“ au intrat aparate noi, performante, care vor îmbunătăţi viteza de prelucrare a probelor. Laboratorul se află în curs de acreditare, în conformitate cu normele Uniunii Europene.
Laboratorul de analize al Centrului Medical „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei are, începând din această lună, dotări noi, ultraperformante, prin intermediul cărora activitatea de laborator se va desfăşura mult mai rapid şi mai eficient. Astfel, în dotarea laboratorului au intrat un analizor automat de biochimie, care lucrează toate analizele pe această ramură, o linie ELISA de imunologie şi un coagulometru. „Cu ajutorul acestor aparate noi şi performante sperăm să venim şi mai mult în sprijinul bolnavilor şi să intensificăm activitatea social-medicală desfăşurată în centrul nostru. Aparatele noi vor îmbunătăţi viteza de prelucrare a probelor, de la 100 de analize pe oră la 300 de analize pe oră“, a declarat preotul Ion Şerban, inspector în cadrul Sectorului pentru activităţi social-medicale al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pacienţii se pot adresa laboratorului pentru analize de biochimie, hematologie, imunologie, microbiologie, anatomie patologică şi citologie, parazitologie şi toxicologie. În prezent, Centrul Medical „Providenţa“ se află într-un program de control extern de calitate 17025 Randox, special conceput pentru laboratoare, după modelul ISO pentru alte tipuri de servicii. „Vom edita un manual al calităţii pentru laborator, avem nişte amenajări suplimentare în curs de realizare, vor fi cheltuieli suplimentare legate de spaţii, de personal“, a mai precizat preotul Ion Şerban. De asemenea, au fost demarate procedurile de acreditare a activităţii de spital a centrului. „Vom avea o capacitate de 40 de paturi, cu specialităţile Oftalmologie, ORL, Cardiologie şi Reumatologie“, a adăugat preotul Şerban. În laboratorul Centrului „Providenţa“, aflat în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) de şase ani, lucrează patru medici, şase asistenţi medicali, un chimist şi un laborant. Pacienţii cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist pot beneficia gratuit de efectuarea de analize medicale. De asemenea, laboratorul este printre puţinele acreditate din judeţul Iaşi în cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, demarat de Ministerul Sănătăţii. „Un alt proiect al nostru, în curs de desfăşurare, constă în punerea la punct a unui soft de telemedicină, prin care să fie informaţi de rezultatul investigaţiilor şi medicii curanţi ai pacienţilor“, a subliniat preotul Şerban. Pacienţii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de Laboratorul Centrului Medical „Providenţa“ au posibilitatea de a opta între două puncte de recoltare: Dispensarul Policlinic „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ de pe b-dul Ştefan cel Mare, nr. 14 (lângă Mitropolie) sau Centrul de Diagnostic şi Tratament „Providenţa“, situat pe Şoseaua Nicolina, nr. 115 (lângă Centrul de Conferinţe „Providenţa“).