Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Laptele de soia scade colesterolul

Laptele de soia scade colesterolul

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 16 Martie 2023

Boabele de soia, ingredientul de bază al laptelui de soia, ar avea un puternic efect de scădere a colesterolului, aproape similar cu cel al statinelor, au concluzionat cercetătorii din Marea Britanie. Supranumit „ucigașul tăcut”, colesterolul ridicat face adevărate ravagii la nivelul arterelor din corp, fără prea multe simptome care să avertizeze asupra pericolului. 

Dacă obișnuiți să vă beți cafeaua cu puțin lapte sau la micul dejun mâncați cereale cu lapte, potrivit cercetătorilor britanici, poate ar fi bine să încercați și cu lapte de soia. O cantitate de numai 25 de grame zilnic de proteină obținută din boabele de soia scade semnificativ nivelul de „colesterol rău”, cu până la 70%, a precizat pentru publi­cația britanică Express unul dintre autorii studiului, dr. Justine Butler. 

Bogate în antioxidanți, în vitamine din complexul B, potasiu, magneziu și fier, boabele de soia par să fie o soluție perfectă pentru sănătatea inimii. Motivele pentru care laptele de soia are acest efect anticolesterol sunt nivelul scăzut de grăsimi saturate și conținutul de proteine. Studiul cercetătorilor britanici sugerează că anumite proteine prezente în boabele de soia pot bloca procesul prin care ficatul produce una dintre enzimele cu rol în sinteza așa-numitului „colesterol rău”, LDL. 

Mai exact, studiul a fost centrat pe două dintre proteinele din soia implicate în acest proces ce are loc la nivelul ficatului, constatându-se că una dintre acestea, B-conglicinina, are un rol mai important. Rezultatele sugerează că peptidele din soia digerate ar avea capacitatea de a reduce colesterolul la un nivel comparabil cu efectul produs de medicamentele clasice împotriva colesterolului, potrivit datelor prezentate în publicația de specialitate Antioxidants. (I. M.)