Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Laptele praf, mai sigur decât laptele de vacă
Atunci când alimentaţia naturală nu este posibilă, din cauza lipsei totale a laptelui matern, nutriţia sugarului trebuie asigurată cu un produs de lapte care se apropie cât mai mult de compoziţia laptelui uman, făcând posibilă creşterea şi dezvoltarea copilului în condiţii normale.
Prin alimentaţie artificială se înţelege acea alimentaţie care înlocuieşte în totalitate laptele matern, într-o perioadă în care sugarul ar trebui să fie alăptat la sân. În secolul trecut, pe parcursul a mai mult de 50 de ani, alimentaţia naturală a realizat un declin însemnat, îngrijorând lumea medicală, deoarece a fost însoţită de creşterea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate infantilă, mai ales în zonele în care condiţiile de igienă erau precare. În decursul istoriei, laptele uman a fost înlocuit cu mai multe feluri de lapte. Astăzi, această înlocuire este asigurată în condiţiile cele mai bune, cu ajutorul produselor imunizate, realizate pe seama unor importante modificări aduse laptelui de vacă. Este cunoscut faptul că laptele praf are cea mai bună indicaţie în alimentaţia sugarului, faţă de laptele de vacă. O alimentaţie corectă şi bine condusă, însoţită de o foarte atentă supraveghere, poate asigura o creştere şi dezvoltarea satisfăcătoare a sugarului. Virtuţile alimentaţiei naturale rămân bine conturate şi niciodată nu pot fi egalate prin alte produse alimentare, de aceea se va recurge la alimentaţia artificială numai atunci când nu poate fi asigurată o alimentaţie cu lapte uman. Reamintim că hipolactaţia poate fi combătută, obţinându-se o secreţie lactată satisfăcătoare prin mijloace simple. Aceste mijloace sunt legate de viaţa şi alimentaţia corectă a mamei, de mediul psihic adecvat al acesteia, de păstrarea integră a sânilor şi golirea lor completă după fiecare supt. Ţinându-se seama de valorile nutritive şi de posibilităţile de digestie ale sugarului, în concordanţă cu capacitatea de adaptare a funcţiei lui digestive, se desprinde obligaţia ca orice produs folosit în alimentaţia artificială să aibă ca model de referinţă compoziţia laptelui uman. Laptele de vacă poate fi uşor infestat cu microbi O alimentaţie artificială prost condusă reprezintă una dintre cauzele principale de morbiditate şi mortalitate infantilă. Potenţialul crescut al infecţiilor din cursul alimentaţiei cu lapte proaspăt de vacă este determinat de faptul că acesta reprezintă un bun vector şi un mediu de cultură al germenilor şi, în acelaşi timp, sugarul este lipsit de protecţia imuno-competentă oferită de laptele matern. Totodată, acest mod de alimentaţie determină modificări însemnate în echilibrul mediului microbian intestinal, sugarul fiind lipsit de protecţia florei specifice alimentaţiei materne. Laptele de vacă poate fi iniţial infectat, atunci când provine de la vaci bolnave de tuberculoză, bruceloză, infecţii stafilococice şi streptococice, boli ce pot fi transmise sugarului alimentat cu un astfel de lapte. Cu toate acestea, riscul cel mai mare şi mai frecvent de infectare a laptelui de vacă rămâne în mediul familial, prin nerespectarea normelor igienico-sanitare privind manipularea, păstrarea şi prepararea lui. Sterilizaţi laptele prin fierbere! Fierberea laptelui de vacă aduce unele prejudicii, prin distrugerea fermenţilor favorabili digestiei lui, precum şi a unor vitamine. Din cauza riscurilor foarte mari de infectare şi a degradării lui biochimice, este cu totul contraindicată folosirea lui sub formă crudă. Fierberea laptelui de vacă este metoda cea mai obişnuită de sterilizare a laptelui în practica de familie. Pentru a fi cât mai corect efectuată, aceasta trebuie realizată cât mai aproape de momentul mulsului, la un foc iute, după care laptele se va răci brusc. Temperatura în timpul fierberii trebuie să fie de peste 100 de grade Celsius, iar durata, de cel puţin 10 minute. Când laptele se „umflă“, temperatura lui este în jur de 70-80 de grade Celsius. După fierberea şi răcirea laptelui, acesta se va păstra în condiţii riguroase de igienă, în vas acoperit şi la temperaturi scăzute. La fiecare masă dată sugarului, este obligatoriu ca laptele să fie trecut prin fierbere cel puţin câteva minute. În alimentaţia artificială a sugarului s-au făcut progrese importante prin înlocuirea laptelui proaspăt de vacă cu lapte praf integral, acesta reducând mult riscul infecţios. Totodată, acesta permite un control mai bun al raţiei alimentare, uşurează pregătirea prânzurilor şi necesită condiţii mai simple de păstrare.