Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Legătura dintre consumul de zahăr și imunitate
Prea mult dulce în alimentația noastră ne scade imunitatea, pe lângă efectele deja cunoscute: îngrașă, predispune la diabet, boli cardiovasculare și carii dentare. Experții de la Universitatea Loma Linda, din California, au constatat că eficiența leucocitelor, care au un rol determinant în apărarea organismului împotriva infecțiilor, scade la jumătate după ce am consumat zahăr, iar acest efect se menține timp de aproape cinci ore.
Trebuie să fim însă atenți nu doar la dulciuri și la băuturile dulci din dieta noastră zilnică, ci și la zahărul prezent în rețeta multor alte produse alimentare, cum sunt, de exemplu, covrigeii, pizza, biscuiții sau floricelele de porumb, pe care le consumăm destul de frecvent fără să conștientizăm că aduc și ele un plus de zahăr în organism. Practic, toate alimentele procesate conțin o anumită cantitate de zahăr.
Există un calcul simplu prin care putem să ne facem o imagine despre cât zahăr consumăm de fapt: 4 grame de orice carbohidrat din alimentația noastră echivalează cu o linguriță de zahăr care ajunge în organism. De exemplu, o cană de spaghete simple înseamnă aproximativ 43 de grame de carbohidrați, echivalentul a nu mai puțin de 11 lingurițe de zahăr. Dacă înlocuim însă aceste spaghete cu o cană de tăiței cu dovlecei, care echivalează cu doar 3,7 grame de carbohidrați, ar însemna cu mai puțin de o linguriță de zahăr consumat.
Conform unor date statistice oficiale din SUA de la nivelul anului 2020, un american de rând consumă anual în medie aproape 69 kilograme de zahăr și aproape 60 kilograme de făină (pe care metabolismul o transformă tot în zahăr). Aceste statistici pot să vi se pară exagerate, dar ele sunt foarte reale și se explică prin faptul că 75% dintre produsele alimentare procesate au printre ingrediente și zahăr, chiar dacă este prezent în cantități foarte mici.
Unele dintre produsele foarte populare, inclusiv în România, la care puțin ne gândim că ar putea conține zahăr, sunt sosurile ketchup și barbeque, dressingurile pentru salate, sosurile pentru paste și chiar și biscuiții sărați și sucurile fresh de legume. Așadar, atunci când vreți să cumpărați astfel de produse ar fi bine să vă uitați pe etichetă pentru a vedea cât zahăr se „ascunde” printre ingrediente. De asemenea, ar trebui să ne orientăm către alimentele care ne pot întări sistemul imunitar și care nu conțin zahăr adăugat, cum sunt legumele, fructele, carnea, peștele și grăsimile naturale.
Doctorul Mark Hyman, autorul unei cărți despre alimentația sănătoasă, publicată cu câțiva ani în urmă în Statele Unite, spune că mulți dintre pacienții săi s-au declarat uimiți că au reușit chiar să scape de dependența de zahăr consumând alimente care nu conțin zahăr adăugat, potrivit publicației de specialitate Nutritional Weight & Wellness. După ce, ani la rând, au încercat fără succes să-și controleze pofta pentru dulciuri, acești pacienți despre care vorbește doctorul Hyman au observat că le-a dispărut treptat pofta de alimente fără aport suplimentar de zahăr, după mai multe zile. Mâncând alimente naturale cu un conținut echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi, se ajunge și la o echilibrare a glicemiei care, atunci când este stabilă, ne simțim mai relaxați și nu mai suntem tentați să „ronțăim” mereu ceva dulce.
Potrivit celor mai noi recomandări publicate în revista Asociației Medicale Britanice, British Medical Journal (BMJ), cantitatea optimă de zahăr pe care o putem consuma fără riscul de a deveni obezi sau de a face diabet, hipertensiune arterială, infarct, accident vascular cerebral, depresie și multe alte boli este de cel mult 6 lingurițe pe zi. (I. M.)