Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Legătura dintre glicemie și riscul de afecțiuni cardiace

Legătura dintre glicemie și riscul de afecțiuni cardiace

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 05 Feb, 2021

Apariția diabetului în timpul sarcinii ar putea indica, pentru viitoarele mămici, un risc crescut de probleme cardiace mai târziu, chiar dacă după naștere nivelul glicemiei revine la valorile normale. De aceea, femeile care au avut acest tip de diabet, numit diabet gestațional, ar trebui să-și monitorizeze în timp sănătatea inimii.

Un studiu desfășurat timp de 25 de ani în Statele Unite a urmărit modificările produse la nivelul inimii în cazul unui eșantion reprezentativ de femei cu vârste între 18 și 25 de ani. Cercetătorii americani au vrut să afle în ce condiții apare calcifierea arterei coronariene la femei, care, deși nu se manifestă prin nici un simptom, indică riscul ca o persoană să dezvolte în viitor anumite afecțiuni cardiace. Mai mult de o mie dintre femeile monitorizate au născut în perioada de desfășurare a studiului. Dintre acestea, 139 au avut în timpul sarcinii un nivel peste normal al glicemiei. Aproape un sfert dintre femeile care au avut această afecțiune specifică perioadei de sarcină au dezvoltat ulterior calcifierea arterei coronariene, chiar dacă nivelul glicemiei a revenit la normal după naștere. În schimb, procentul celor la care s-a produs ulterior calcifierea coronariană, deși nu au avut diabet gestațional, a fost de numai 15 la sută (149 din 994).

Studiul nu indică dacă diabetul gestațional este cauza calcifierii arterei coronariene, dar demon­strează existența unei legături între acestea. Autorii cercetării sunt însă de părere că modificările produse la nivelul vaselor de sânge cauzate de diabetul gestațional pot influența în viitor sănătatea inimii. Rezultatul studiului nu este însă considerat îngrijorător de către unul dintre specialiștii cardiologi de la Colegiul de medicină din Arizona, citat de Science News, pentru că majoritatea femeilor care au făcut diabet în timpul sarcinii nu au dezvoltat ulterior calcifieri ale arterei coronariene. Totuși, observațiile cercetătorilor americani subliniază impor­tanța menținerii glicemiei în limitele normale. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   diabet