Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Legătura dintre igiena dentară și sănătate, confirmată din nou
O bacterie prezentă în cavitatea bucală care provoacă apariţia cariilor dentare, denumită Fusobacterium nucleatum, poate favoriza răspândirea celulelor canceroase în organism. Cercetătorii americani de la Virginia Tech University din Statele Unite au constatat o legătură între prezența cariilor dentare la bolnavii de cancer al colonului și riscul de apariție a metastazelor.
Fusobacterium nucleatum nu are legătură cu apariția cancerului de colon, însă poate grăbi agravarea bolii, potrivit unui studiu publicat recent de revista Science Signaling. Bacteria ajunge prin fluxul sanguin și la alte organe și provoacă infecții, favorizând migrația celulelor canceroase și metastazarea lor. Mai mult de 90% dintre decesele asociate cancerului de colon sunt provocate de tumori non-primare sau de zone care au metastazat în altă parte a corpului.
Se știe că infecțiile din cavitatea bucală reprezintă un factor de risc important pentru apariția infecțiilor sistemice și a unor afecțiuni cardiovasculare. Aceste probleme pot fi evitate printr-o igienă corespunzătoare a danturii, o măsură de prevenție importantă pentru a împiedica bacteria să ajungă în fluxul sanguin și să creeze terenul propice pentru metastaze.
Cancerul de colon și rectal este a doua cauză de mortalitate în România și este provocat de alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fumat, dar poate să apară și pe fondul unei predispoziții genetice. De cele mai multe ori, simptomele sunt neglijate de cei afectați, care le pun pe seama unor cauze banale și nu se gândesc la o boală atât de gravă.
(I. Marin)