Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Legea vaccinării va cuprinde și un capitol de sancțiuni
În contextul extinderii epidemiei de rujeolă și al scăderii tot mai accentuate a interesului pentru vaccinare, Ministerul Sănătății (MS) a definitivat și a lansat spre dezbatere publică proiectul legii vaccinării. Potrivit declarațiilor ministrului Florian Bodog, legea va cuprinde și un capitol ce prevede sancțiuni. Așadar, părinții pot refuza vaccinarea, dar o fac pe propria răspundere.
Proiectul de lege a vaccinării, pus în dezbatere publică, stabilește atribuţiile şi responsabilităţile tuturor celor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă. Astfel, toţi furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare vor fi obligaţi să se înregistreze în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), în termen de doi ani de la publicarea acestei legi. De asemenea, în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică se va înfiinţa Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTCAV), cu rol în elaborarea Strategiei Naţionale de Vaccinare şi coordonarea activităţii de vaccinare la nivel naţional.
Iniţiatorii susţin că proiectul de lege are în vedere creşterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. „În vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie tuturor copiilor şi tinerilor, drepturi garantate de stat, înscrierea acestora într‑o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege trimis spre dezbatere publică.
Anunțul privind necesitatea elaborării și a unui capitol destinat sancțiunilor a fost făcut chiar de către ministrul sănătății, Florian Bodog, într‑o conferință de presă. Acesta a precizat că sancţiunile vor trebui dimensionate în așa fel încât să aibă o acceptanţă cât mai mare din partea opiniei publice, dar, în acelaşi timp, să asigure o imunizare corectă a copiilor. Ministrul Sănătății a subliniat că părinții pot refuza vaccinarea, dar că acest refuz va fi făcut pe proprie răspundere.
Proiectul de lege a vaccinării a suscitat numeroase discuții atât în rândul părinților, cât și în rândul medicilor de familie. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, consideră că este necesară o lege a vaccinării, dar că aceasta trebuie să aibă prevederi clare în privința aprovizionării rețelei de medici de familie cu vaccinurile necesare schemelor de vaccinare. „Nouă ni se pare necesară o lege a vaccinării, dar această lege trebuie să respecte nişte puncte. Unul este acela de obligaţie asumată de MS de a aproviziona constant cu vaccinuri, în aşa fel încât să nu mai existe discontinuităţi în aprovizionare, aşa cum se întâmplă de ani şi ani de zile”, a declarat Rodica Tănăsescu, citată de Agerpres.