Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Legumele verzi, esenţiale în alimentaţia bolnavilor de Alzheimer
Adriana P., Cluj: "Mama mea are 82 de ani şi suferă de Alzheimer. Aş vrea să ştiu ce regim alimentar ar trebui să urmeze. Vă mulţumesc!"
Prof. Constantin Milică: Atât persoanele suferinde, cât şi cele sănătoase trebuie să ştie că, dintre toate componentele organismului, creierul este cel mai mare "gurmand", necesitând o mare cantitate de energie pentru materia cenuşie, în care lucrează, fără întrerupere, peste 100 miliarde de celule nervoase, fiecare celulă fiind legată de alţi 10.000 de neuroni. În fiecare secundă, creierul bine hrănit primeşte sau transmite milioane de informaţii sau mesaje. Deşi creierul nostru cântăreşte numai 2-3% din greutatea corpului, el consumă circa 20% din energia înmagazinată zilnic prin alimentaţie. Aceasta determină o legătură strânsă între capacitatea de gândire şi cantitatea sau calitatea alimentelor ingerate. Un meniu dedicat întăririi memoriei, a puterii de concentrare şi creativităţii implică o cură de sucuri şi crudităţi timp de două luni, din care să nu lipsească sucul de morcov (150 ml de trei ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese), sucul de mere (200 ml de două ori pe zi, la orele 10:00 şi 16:00) şi sucul de portocale (minimum o jumătate de pahar zilnic). Aceste sucuri acţionează pentru reducerea riscului atacurilor cerebrale şi al tensiunilor intelectuale, ca urmare a conţinutului ridicat în vitamine (mai ales C). În funcţie de sezon, cura se completează cu căpşuni şi fragi (minimum 150 g pe zi), care atenuează stresul cotidian şi dau un sentiment de confort spiritual datorită conţinutului în lecitine. Unele legume (broccoli, varză, ţelină, cartofi, ceapă, ridichi) stimulează memoria deteriorată şi previn evoluţia maladiei Alzheimer, prin efectul contra oboselii psihice şi a surmenajului intelectual. La persoanele care şi-au pierdut o parte din funcţiile intelectuale se recomandă fructe de ananas şi banane. În regimul de alimentaţie al persoanelor în vârstă de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamină B9 (acid folic), existent în legume verzi (spanac, salată, ştevie, pătrunjel, ceapă verde, broccoli, păpădie), precum şi în porumb, ficat de pui şi de vită. Această vitamină intervine în sinteza mai multor neuro-transmiţători şi participă la buna funcţionare a creierului. Se exclud din alimentaţie carnea de porc, grăsimile animale, cafeaua, băuturile alcoolice în exces, zahărul alb şi produsele zaharoase, precum şi adaosurile de excitante, coloranţi chimici şi stabilizatori, care pot provoca pierderi de memorie, autism şi BA. Chiar şi pâinea albă ar trebui să fie înlocuită cu pâine neagră, de secară sau Graham.