Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Lemnul dulce, un antibacterian natural
Planta face parte din familia mazărei și a fasolei, fiind cunoscută mai ales pentru utilizarea ei în preparatele de cofetărie. Este cultivată pentru rizomii (tulpinile subterane) ce conțin compusul glicirizină, de 50 de ori mai dulce decât zahărul.
Planta este originară din Eurasia, nordul Africii și vestul Asiei, fiind introdusă mai târziu ca plantă de cultură în Rusia, Spania și Orientul Mijlociu. Este o plantă lipicioasă, cu tulpini subterane (rizomi). Rizomii sunt recoltați, iar sucul extras este eficient în combaterea bacteriilor care pot infecta pielea (Staphylococcus aureus), în caz de impetigo și celulită.
Extractul de lemn dulce este eficient în ameliorarea disconfortului stomacal, reducând stările de greață, durerile sau arsurile. Ca plantă medicinală, lemnul dulce este utilizat și în producerea unor preparate fitoterapeutice destinate combaterii tusei și a protejării întregului aparat respirator. Este recomandat, de asemenea, în afecțiunile bucale, ulcere stomacale, afecțiunile inflamatorii ale stomacului, precum și în caz de indigestie. Planta este utilă și pentru a combate intoxicațiile alimentare. Uneori, este adăugată în medicamente ca îndulcitor, pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente.
Atenție însă! Suplimentele alimentare pe bază de rădăcină de lemn dulce sunt destinate numai utilizării pe termen scurt. Dozele de la 5 până la 15 grame pe zi sunt considerate sigure pentru utilizarea pe termen scurt.
Consumul zilnic timp de câteva săptămâni (trei până la șase săptămâni) sau mai mult poate provoca reacții adverse grave, printre posibilele simptome numărându-se: oboseală, durere de cap, tensiune arterială crescută, slăbiciune musculară sau crampe. De asemenea, persoanele cu disfuncții renale sau hepatice trebuie să evite consumul acestui supliment alimentar.
Recomandarea este ca de fiecare dată când doriți să consumați astfel de suplimente să discutați cu medicul sau cu un fitoterapeut pentru stabilirea corectă a perioadei de administrare, dar și pentru a fi siguri că nu interacționează cu alte preparate medicamentoase pe care le luați, în cazul în care aveți și alte afecțiuni.
Pe piața fitofarmaceutică, produsele din rădăcină de lemn dulce se regăsesc sub formă de tablete masticabile, capsule, extracte, ceaiuri, pastile, tincturi și pulberi.
- Lemnul dulce este benefic în hepatita C, dar și în combaterea bacteriilor din cavitatea bucală, care generează cariile dentare, având o evidentă activitate antimicrobiană. Tot ca antimicrobian acționează și în tratarea infecțiilor fungice, cum ar fi Candida albicans.
- Proprietățile antioxidante ale plantei pot ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal. În amestec cu alte plante medicinale, poate ajuta la calmarea durerii în disconfortul abdominal.