Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Lemnul dulce, un antibacterian natural

Lemnul dulce, un antibacterian natural

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 27 August 2020

Planta face parte din familia mazărei și a fasolei, fiind cunoscută mai ales pentru utilizarea ei în preparatele de cofetărie. Este cultivată pentru rizomii (tulpinile subterane) ce conțin compusul glicirizină, de 50 de ori mai dulce decât zahărul.

Planta este originară din Eurasia, nordul Africii și vestul Asiei, fiind introdusă mai târziu ca plantă de cultură în Rusia, Spania și Orientul Mijlociu. Este o plantă lipicioasă, cu tulpini subterane (rizomi). Rizomii sunt recoltați, iar sucul extras este eficient în combaterea bacteriilor care pot infecta pielea (Staphylococcus aureus), în caz de impetigo și celulită.

Extractul de lemn dulce este eficient în ameliorarea disconfortului stomacal, reducând stările de grea­­ță, durerile sau arsurile. Ca plantă medicinală, lemnul dulce este utilizat și în producerea unor preparate fitoterapeutice destinate combaterii tusei și a protejării întregului aparat respirator. Este reco­mandat, de asemenea, în afecți­u­nile bucale, ulcere stomacale, afecțiunile inflamatorii ale stomacului, precum și în caz de indigestie. Planta este utilă și pentru a combate intoxi­cațiile alimentare. Uneori, este adău­gată în medicamente ca îndulcitor, pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente.

Atenție însă! Suplimentele alimentare pe bază de rădăcină de lemn dulce sunt destinate numai utilizării pe termen scurt. Dozele de la 5 până la 15 grame pe zi sunt considerate sigure pentru utilizarea pe termen scurt.

Consumul zilnic timp de câteva săptămâni (trei până la șase săptămâni) sau mai mult poate provoca reacții adverse grave, printre posibilele simptome numărân­du-se: oboseală, durere de cap, tensiune arterială crescută, slăbiciune musculară sau crampe. De asemenea, persoanele cu disfuncții renale sau hepatice trebuie să evite consumul acestui supliment alimentar. 

Recomandarea este ca de fiecare dată când doriți să consumați astfel de suplimente să discutați cu medicul sau cu un fitoterapeut pentru stabilirea corectă a perioadei de administrare, dar și pentru a fi siguri că nu interacționează cu alte preparate medicamentoase pe care le luați, în cazul în care aveți și alte afecțiuni.

Pe piața fitofarmaceutică, produsele din rădăcină de lemn dulce se regăsesc sub formă de tablete masticabile, capsule, extracte, ceaiuri, pastile, tincturi și pulberi.

  • Lemnul dulce este benefic în hepatita C, dar și în combaterea bacteriilor din cavitatea bucală, care generează cariile dentare, având o evidentă activitate antimicrobiană. Tot ca antimicrobian acțio­nează și în tratarea infecțiilor fungice, cum ar fi Candida albicans.
  • Proprietățile antioxidante ale plantei pot ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal. În amestec cu alte plante medicinale, poate ajuta la calmarea durerii în disconfortul abdominal.