Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Leurda, un detoxifiant de primăvară
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând substanțele sulfurate thioeterice, care imprimă gustul și mirosul caracteristice. În plus se mai găsesc carotenoizi, vitaminele A și C, levuloză, ulei eteric complex și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru, care fac ca această plantă să fie un remediu complex în curele de primăvară.
Proprietățile terapeutice ale leurdei reliefează, în primul rând, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curățire a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge și stimulatoare ale peristaltismului intestinal.
Prin consumul intern, leurda acționează favorabil în bolile gastrointestinale, dar și în cele cardiovasculare, curățând sângele de substanțe toxice și reducând hipertensiunea arterială. Persoanele cu bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții la nivelul căilor respiratorii superioare găsesc un remediu eficient în frunzele crude de leurdă. Consumul acestora din urmă ajută și la întărirea memoriei, dar și la combaterea stărilor de anxietate (frică) și de neliniște, într-o cură de primăvară, de 3-4 săptămâni. Leurda poate fi consumată ca atare sau în diferite preparate culinare: salate de crudități, supe, ciorbe, piure (în asociere cu urzica vie), găluște, chiftele, perișoare, cartofi, tocane cu carne, având și rol condimentar, în locul usturoiului.
Ca aperitiv, tăiate mărunt, frunzele de leurdă se consumă în amestec cu cele de pătrunjel verde, care se pun pe felia de pâine cu unt, margarină, brânză sau cașcaval ras, adăugând cimbrișor, boia de ardei și piper măcinat.
Salata din frunze proaspete, consumată înainte de mesele principale pe tot sezonul de primăvară, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire.
Sucul de leurdă extras din frunze proaspete, prin presare, are efect în combaterea reumatismului degenerativ. Se consumă în cure de trei săptămâni, luând câte două pahare pe zi, dimineața pe stomacul gol și după-amiaza.
Tinctura din frunze este recomandată pentru întărirea memoriei. Se prepară în alcool de 38-40 de grade, în care se macerează timp de 14 zile, se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare, în loc răcoros și întunecos. Zilnic se iau câte 10-15 picături, în puțin ceai sau apă, de trei-patru ori pe zi.
Vinul de leurdă este excelent pentru a trata tusea rebelă sau expectorațiile persistente. Se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete, care se fierb 5 minute în 50 ml de vin alb. Se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară și se îndulcește după gust cu miere sau sirop. Se bea dimineața câte un păhărel, timp de 14 zile.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)