Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Lintea, un aliment bogat în fibre
Lintea conține un nivel ridicat de proteine de bună calitate și fibre și este recomandată în consumul curent. În articolul de azi ne-am propus să analizăm beneficiile consumului de linte asupra sănătății, investigând conținutul nutritiv al acestei legume și modalitățile de a o încorpora într-o dietă echilibrată.
Alimentele pe bază de plante oferă o gamă largă de fibre, vitamine și minerale și pot conține proprietăți antioxidante, cu acțiune împotriva radicalilor liberi, a riscului de inflamație și cancer. Lintea are beneficii pentru sănătate asemănătoare cu fasolea, dar prezintă câteva avantaje în plus. Este o sursă abundentă de fibre, acid folic și potasiu, nutrienți ce susțin sănătatea inimii. Aportul crescut de fibre poate reduce nivelul de colesterol lipoprotein de densitate joasă (LDL) sau colesterolul rău. Fibrele scad considerabil riscul de boli cardiovasculare și pot încetini evoluția bolii la persoanele cu risc ridicat. Lintea adaugă în dietă, pe lângă vitamine, minerale și fibre esențiale, proteine care sunt un înlocuitor excelent pentru carne.
Potasiul, calciul și magneziul din linte ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Lintea oferă o cantitate mare de folați, folatul fiind esențial pentru prevenirea defectelor tubului neural la nou-născuți. Această vitamină poate reduce și riscul de diabet gestațional. Recomandarea pentru femeile ce urmează să rămână însărcinate este un consum de 400 de micrograme (mcg) în fiecare zi. În timpul sarcinii și alăptării acest aport poate fi crescut.
Lintea conține și seleniu, cu rol în scăderea ratei de creștere a tumorilor, fiind importantă, astfel, în prevenirea cancerului de tip colorectal, a cancerului de prostată, pulmonar, de vezică, piele, esofag sau gastric.
Aportul adecvat de fibre servește ca factor important și în pierderea în greutate, funcționând ca un „agent de încărcare” în sistemul digestiv și de creștere a senzației de plinătate. Aceasta poate reduce aportul caloric general al unei persoane.
Conținutul ridicat de fibre din linte ajută, de asemenea, la menținerea tractului digestiv sănătos. Trebuie știut, însă, că o creștere a aportului de fibre necesită un consum ridicat de lichide, pentru prevenirea constipației, și un consum treptat, cantități mici de fibre, la fiecare masă. Astfel, se previne disconfortul digestiv, deoarece organismul se adaptează mai greu la creșterea fibrelor.
Lintea conține și carbohidrați fermentabili ce pot determina simptome digestive persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil. Lintea din conservă are un conținut scăzut de carbohidrați fermentabili, fiind mai bine tolerată de către aceste persoane.
Există trei tipuri principale de linte:
- Lintea brună, care are o aromă ușoară, își menține bine forma, dar, prin fierbere, lenticulele devin moi. Este foarte recomandată pentru supă;
- Lintea verde are un gust piperat și o textură crocantă și este recomandată pentru salate;
- Lintea roșie are un gust mai blând. Este recomandată în piureuri.
Moduri simple și gustoase de introducere a lintei în dietă:
- Adăugați linte în orice rețetă de supă sau tocană pentru nutrienți și fibre suplimentare. Lintea precoaptă păstrați-o la frigider, pentru o sursă rapidă de proteine. Folosiți linte în loc de fasole în orice rețetă. Înlocuiți jumătate din carne într-un sos, pregătind lasagna cu linte roșie;
- Zdrobiți lintea fiartă cu o furculiță și adăugați usturoi, ceapă, pudră de chili și roșii tocate. Spre deosebire de fasolea uscată, lintea nu necesită înmuiere. Trebuie doar să o clătiți foarte bine și să aruncați toate impuritățile, prin spălări repetate.