Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Lipsa somnului, frână în interacțiunea cu ceilalți
Oamenii de știință fac noi descoperiri despre modul în care somnul insuficient ne poate afecta sănătatea fizică și mintală. Un studiu recent dezvăluie faptul că nopțile de nesomn ne pot influența chiar și modul în care îi percepem pe oamenii cu care interacționăm.
Atunci când suntem nedormiți, ne concentrăm mai puțin asupra chipurilor din jur. Cum expresia feței are un rol crucial în interacțiunea socială, este evident că relațiile cu ceilalți pot avea de suferit din acest motiv. Mai mult, atunci când ne este somn, oamenii cu o față supărată ni se par mai puțin demni de încredere și mai puțin normali faţă de cum i-am percepe dacă am fi odihniți, și suntem mai puțin atrași de oamenii cu expresii neutre sau temătoare ale feței. „Pentru că expresiile faciale sunt cruciale în înțelegerea stării emoționale a semenilor noștri, concentrarea mai puțin asupra chipurilor lor după multe ore de nesomn ne poate face să percepem greșit sau întârziat starea emoțională a celor cu care interacționăm”, a explicat expertul în somnologie Lieve van Egmond, de la Universitatea din Uppsala (Suedia), citat de publicația Science Alert.
Efectul deficitului de somn asupra relațiilor interumane a fost analizat pe un grup de 45 de voluntari care au fost monitorizați după o noapte în care nu au dormit deloc și, apoi, după o noapte cu 8 ore de somn, la interval de cel puțin o săptămână între cele două nopți. Dimineața, după fiecare dintre aceste nopți, privirea participanților a fost monitorizată cu ajutorul unor senzori, în timp ce le-au fost prezentate imagini cu fețe care exprimau fericire, furie, teamă sau care aveau o expresie neutră. Participanții la studiu au fost rugați să spună în ce măsură percep persoanele din imagini ca fiind atractive, de încredere și sănătoase.
În ceea ce privește capacitatea voluntarilor incluși în studiu de a-și concentra privirea asupra chipurilor din imaginile ce le-au fost prezentate, s-a constatat o scădere de 6,3 până la 10,6 la sută după o noapte de nesomn, iar această scădere a fost observată indiferent de tipul expresiei faciale din imagini. În general, după noaptea nedormită, participanții au perceput persoanele din imagini ca fiind mai puțin de încredere și mai puțin atractive. Acest lucru arată că deficitul de somn este asociat cu o impresie mai degrabă negativă față de ceilalți, iar aceasta se manifestă printr-o scădere a motivației pentru interacțiune socială, spune dr. Christian Benedict, profesor asociat în domeniul neuroștiinței, la Universitatea din Uppsala.
Probabil nu este surprinzător că tindem să fim mai morocănoși și mai puțin atenți după o noapte nedormită sau cu prea puține ore de somn, însă studiul experților suedezi atrage atenția asupra problemelor de autoizolare socială cu care se pot confrunta persoanele care au probleme cu somnul. Totodată, scăderea capacității de a ne concentra asupra expresiei faciale a celor cu care interacționăm ne poate da o imagine greșită despre trăirile lor, făcând astfel mai dificilă menținerea legăturii cu ceilalți.
Autorii studiului spun, însă, că este nevoie ca observaţiile lor să fie confirmate și de alte studii, pe grupuri mai mari de participanți și în perioade mai lungi. Grupul pe care a fost realizat studiul cercetătorilor de la Universitatea din Uppsala a inclus doar persoane de vârstă tânără și ar trebui studiat dacă se obțin rezultate similare și în cazul persoanelor care suferă de insomnie cronică. (I. M.)