Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Lupii-mutanți de la Cernobîl, rezistenți la cancer
Descoperire surprinzătoare a cercetătorilor americani, care dă speranțe că în cele din urmă va fi dezvoltat un tratament împotriva cancerului: lupii care s-au răspândit în zonele contaminate din Cernobîl ar fi suferit o mutație care îi face mai rezistenți la cancer.
După aproape 38 de ani de la explozia centralei nucleare, animalele sălbatice din împrejurimi au reușit să supraviețuiască și să se adapteze nivelurilor ridicate de radiații care afectează și acum zona.
În cursul unui studiu, pe care l-au prezentat luna trecută la reuniunea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, cercetătorii de la Universitatea Princeton au constatat că haitele de lupi care au invadat orașul pustiit de explozia nucleară erau expuși unor niveluri de radiații de șase ori mai mari decât limita considerată de siguranță pentru oameni. Potrivit autorilor studiului, citați de New York Post, sistemul imunitar al lupilor-mutanți diferă de cel al lupilor care trăiesc în zone necontaminate, dar este similar cu cel observat la pacienții oncologici care fac radioterapie.
Inclusiv câinii din Cernobîl, urmașii animalelor de companie ai localnicilor, par să fi dezvoltat o anumită rezistență la cancer, ei adaptându-se mai bine la mediul radioactiv decât alte specii din zonă.
Observațiile cercetătorilor americani sunt extrem de importante, având în vedere că mecanismul de apărare al organismului uman împotriva cancerului seamănă mai mult cu cel al speciei canine decât cu cel al șoarecilor de laborator folosiți în mod tradițional în studiile clinice.
Din păcate, însă, notează cotidianul New York Post, din cauza pandemiei și, acum, a războiului din Ucraina, nici un cercetător nu a mai putut ajunge la Cernobîl pentru a continua și extinde studiile asupra rezistenței la cancer dezvoltate de animalele din zonă. (I. N.)