Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Maceratul de coacăz negru alungă durerile reumatice
Coacăzul negru acţionează cu succes în bolile pectorale (febră, tuse, laringită, răceală, angine, pneumonie), afecţiuni cardiace (arteroscleroză, hipertensiune, tulburări de circulaţie, prevenirea accidentelor vasculare), în anemie, surmenaj intelectual, astenie, convalescenţă, stimularea formării globulelor roşii, în afecţiunile renale şi genitale (nefrite, pielonefrite, eliminarea ureei şi acidului uric), în bolile hepatobiliare, ulcer duodenal, colite. De asemenea, această plantă medicinală creşte rezistenţa organismului la inoxicaţii şi infecţii la gură sau în zona gâtului, măreşte acuitatea vizuală la aviatori, scafandri şi la persoanele cu activitate în subteran, combate obezitatea şi celulita şi este considerat un elixir al tinereţii, favorizând longevitatea.
Maceratul realizat dintr-un amestec, în părţi egale, cu frunze de coacăz (100 de grame), frasin (50 g) şi ulm (50 g), o lingură la 200 ml de apă în clocot, este recomandat în durerile acute de reumatism. Se consumă câte două căni pe zi.
Siropul din fructe de coacăz negru are rol sedativ şi diuretic în afecţiuni cardiace, hipertensiune şi afecţiuni pectorale. Reţeta: 250 de grame de bobiţe la 1 litru de apă; se fierbe până scade la 1/2 din cantitate, se strecoară printr-o pânză rară, se adaugă o cantitate egală de zahăr, se fierbe din nou până scade la consistenţa unui sirop. Se consumă câte o linguriţă la intervale de două ore.