Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Mai bine mâncăm sănătos decât să luăm multivitamine

Mai bine mâncăm sănătos decât să luăm multivitamine

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 19 Septembrie 2024

Obiceiul de a lua multivitamine pentru a compensa carențele de nutrienți cauzate de o alimenta­ție nesănătoasă nu ne ferește de probleme de sănătate. Dimpotrivă, consumul de suplimente poate crește, de fapt, riscul de deces prematur, relatează cotidianul britanic The Guardian, care citează concluziile unui studiu al cercetătorilor din SUA publicat în JAMA Network.

Aceștia au analizat istoricul medical al aproximativ 400 de mii de persoane adulte care nu sufereau de boli grave și care au fost monitorizate timp de peste 20 de ani, concluzia trasă fiind că persoanele care obișnuiesc să ia zilnic multivitamine au un risc de deces mai mare comparativ cu cele care nu au luat suplimente în perioada analizată.

Piața globală a suplimentelor este estimată la zeci de miliarde de dolari în fiecare an. Statisticile arată că foarte multe persoane din Europa (inclusiv România) şi SUA iau multivitamine o dată pe săptămână sau mai des, convinși că așa se pot feri de diverse boli. Experții în domeniu avertizează însă că suplimentele luate fără indicație din partea medicului pot avea efecte nedorite asupra sănătății și cresc cu 4% riscul de deces.

De exemplu, în timp ce beta-carotenul asimilat din alimentele pe care le consumăm oferă o protecție împotriva dezvoltării celulelor canceroase, suplimentele de beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar și de boli de inimă, iar lucrul acesta indică faptul că suplimentele pe care le găsim în farmacii nu au chiar toate proprietățile vitaminelor naturale. Un alt exemplu la care au făcut referire în studiul lor cercetătorii americani de la Institutul Național de Cancer din Maryland este fierul, adăugat în multe dintre suplimentele cu multivitamine, și care, acumulat în exces în organism, crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și demență.

Vitaminele sunt însă utile în cazuri specifice, spune unul dintre autorii studiului, dr. Neal Barnard, profesor la Universitatea „George Washington”, amintind cum, în trecut, marinarii luau vitamina C pentru a nu se îmbolnăvi de scorbut, pre­­cum și faptul că există studii care au demonstrat că beta-carotenul, vitaminele C şi E, precum și zincul ar încetini degenerarea maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă și care poate duce la pierderea vederii. 

Este important de menționat faptul că există indicii, bazate pe rezultatele unui studiu preliminar, că suplimentele sunt benefice, având capacitatea de a încetini declinul cognitiv provocat de înaintarea în vârstă, dar fără a reduce riscul de deces prematur. 

În consecinţă, doctorul Neal Barnard recomandă ca în loc să luăm multivitamine, cel mai bine ar fi să avem o alimentație sănătoasă, care să ne asigure necesarul de micro și macronutrienți, dar și de fibre, și să limităm consumul de grăsimi saturate, care cresc colesterolul. La rândul său, Duane Mellor, nutriționist și lector senior la Colegiul de Medicină din Aston (SUA), citat de The Guardian, subliniază că suplimentele de vitamine și minerale nu ne pot feri de efectele nocive ale unei alimentații nesănătoase, dar pot ajuta să completăm necesarul unor nutrienți-cheie, pe care organismul nu îi poate asimila doar din alimen­tație, cum este cazul suplimentelor cu vitamina D, recomandate în anotimpul rece, sau suplimentele de vitamina B12, recomandate în general persoanelor vegetariene. (I. N.)

Citeşte mai multe despre:   nutriție