Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mai mulți bani pentru medicii de familie și din ambulatoriu
Medicii de familie câştigă mai mulţi bani, începând cu 1 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), care anunță că veniturile medicilor de familie şi din ambulatoriu au crescut, prin majorarea valorii punctelor acordate „per capita” şi „per serviciu".
Astfel, medicii de familie vor primi cu 0,3 lei mai mult pentru fiecare pacient și cu 0,1 lei mai mult pentru fiecare serviciu acordat. Plata gărzilor din spitale va fi, de asemenea, majorată, iar gărzile suplimentare vor fi considerate vechime în muncă. îPentru medicii de familie, valoarea punctului minim garantat per capita creşte de la 4,3 lei, la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu înregistrează o creştere de la 2 lei, la 2,1 lei. Această majorare se aplică după ce, la jumătatea anului 2016, mai exact de la 1 iulie, s-a operat o majorare a celor două valori de decontare, şi anumemajorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei, la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei, la 2 lei", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Medicii de familie acordă peste 60 de milioane de consultații, anual, conform datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Tot din acestă lună, se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de cadrele medicale, conform unei ordonanţe de guvern. Astfel, un rezident de anul III, dintr‑o unitate clinică, va avea o plată netă de 257 de lei, în timpul săptămânii, iar o gardă, pe timpul weekendului, va fi plătită cu un spor între 50% şi 100%. Potrivit aceleași ordonanțe guvernamentale, gărzile suplimentare ale medicilor vor fi luate în considerare și la calcularea vechimii în muncă. Un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, dintr‑o unitate clinică, poate câștiga, pentru o gardă în weekend, 1.200 de lei.
Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a precizat că propunerile de majorare au fost discutate între reprezentanții instituției pe care o reprezintă, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, și președintele CNAS, Radu Tibichi, la sfârșitul lunii iulie. îBiroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistența medicală primară, de la 1 octombrie, pe care noi îi considerăm de mare importanță pentru sistemul de sănătate (...). Președintele CNAS mi‑a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creșterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă) și per serviciu la medicul de familie, dar și per serviciu în ambulatoriu", a explicat Borcean.
Medicii din ambulatoriu vor beneficia, de asemenea, de o majorare. îPentru medicii din ambulatoriu, valoarea punctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei, la 2 lei. Medicii din ambulatoriu acordă în jur de 20 de milioane de consultații, iar acest sector al sănătăţii trebuie susţinut, deoarece degrevează spitalele de cazurile posibil de tratat în afara spitalului", explică Ministerului Sănătăţii. Ca urmare a majorărilor acordate, acum, pentru tot anul 2016, rezultă o creştere, în medie, de 13% pentru medicii de familie și de 17% pentru serviciile acordate în ambulatoriu, mai precizează instituţia.
În România, funcţionează circa 11.000 de cabinete medicale de medicină de familie.