Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Mai puţine sucuri dulci, o tensiune arterială mai scăzută

Mai puţine sucuri dulci, o tensiune arterială mai scăzută

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 31 Mai 2010

Potrivit unui studiu publicat în revista "Circulation", editată de American Heart Association, consumul redus de băuturi dulci contribuie la scăderea tensiunii arteriale. "Rezultatele acestui studiu ne fac să credem că un consum redus de băuturi dulci şi de zahăr reprezintă un factor important în strategia dietetică de scădere a tensiunii arteriale şi a riscului de apariţie a bolilor cauzate de hipertensiune. Se estimează că o scădere de trei milimetri de coloană de mercur a tensiunii sangvine sistolice are ca rezultat o scădere cu 8% a mortalităţii cauzate de atacurile cerebrale şi cu 5% a mortalităţii cauzate de maladiile coronariene", a declarat medicul Liwei Chen, profesor la Universitatea Louisiana din SUA, principalul autor al studiului. O astfel de scădere a tensiunii sistolice poate fi obţinută prin reducerea consumului de băuturi dulci cu două pahare în fiecare zi. Cercetătorii americani au analizat datele obţinute de la un grup de 810 adulţi cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 79 de ani, a căror tensiune arterială se situa, la începutul studiului, între valorile 12 cu 8 şi 13,9 cu 8,9, considerate ca limite normale, şi între 14 cu 9 şi 15,9 cu 9,9, considerate limitele hipertensiunii în stadiul I. În timpul acestui studiu de 18 luni, participanţii s-au concentrat asupra scăderii în greutate şi a reducerii tensiunii arteriale prin practicarea de exerciţii fizice, în coroborare cu un regim alimentar sănătos. La începutul studiului, voluntarii consumau, în medie, 330 de mililitri de băuturi dulci în fiecare zi. La sfârşitul studiului, ei consumau, în medie, doar jumătate din această cantitate, în fiecare zi. Reducerea consumului de băuturi dulci a fost însoţită de o scădere evidentă a tensiunii sistolice şi diastolice. După luarea în calcul a factorilor de risc obişnuiţi care cauzează hipertensiunea, analiza rezultatelor studiului a relevat faptul că o diminuare a consumului zilnic de băuturi dulci a fost asociată cu o scădere de 1,8 milimetri de coloană de mercur a tensiunii sistolice şi de 1,1 milimetri coloană de mercur a tensiunii diastolice, pe o perioadă de 18 luni.