Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
„Mâncare pentru zei“
O cunoscută emisiune de televiziune era intitulată „Mănânc deci exist“. Există, însă, şi o vorbă mai veche, mai profundă, care spune „eşti ceea ce mănânci“. Evident, dacă mănânci castraveţi nu te vei transforma în castravete. Probabil că zicala menţionată se referă la faptul că un consum exagerat al anumitor mâncăruri poate provoca afecţiuni, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială, cariile dentare sau cancerul de stomac.
În perioada adolescenţei, mă confruntam cu prezenţa inestetică a unor coşuri pe faţă (acnee), care apăreau când îmi doream mai puţin. Mi se spunea deseori: „nu mai mânca ciocolată, pentru că ea îţi provoacă acneea“. Ore aşa să fie? Ciocolata a început să fie consumată încă de acum 2.500 de ani, în America Centrală. Acest fapt a fost dovedit prin urmele de ciocolată existentă pe mai multe vase de ceramică găsite în acea regiune. Invadată de spanioli în secolul al XV-lea, America Centrală şi-a dezvăluit şi existenţa ciocolatei, care era consumată aproape la fiecare masă, de obicei amestecată cu orez sau cu miere. Există documente istorice care atestă că Hernado Cortez, cuceritorul spaniol al Mexicului, a adus în Spania, pentru prima oară, în 1519, trei cufere cu boabe de cacao. Din acestea s-a fabricat ciocolata de băut şi timp de aproape o sută de ani spaniolii au reuşit să păstreze secretul fabricării acesteia. Ulterior, ciocolata a apărut în Italia şi apoi în celelalte ţări din Europa apuseană. Între timp, ciocolata a devenit un produs apreciat nu numai de către copii, ci chiar şi de către exploratorii de la cei doi poli, deoarece este foarte bogată în calorii. Majoritatea oamenilor o folosesc pentru gustul ei deosebit, dar şi pentru senzaţia plăcută pe care o provoacă. Ciocolata conţine teobromină (substanţă înrudită cu cafeina) şi feniletilamină, care acţionează direct asupra centrului plăcerii din creier. Care este, însă, adevărul legat de credinţa că ciocolata provoacă acnee? Acneea se produce ca urmare a blocării canalelor de evacuare a glandelor care produc grăsimea existentă pe piele (glandele sebacee). Aceste glande „înfundate“ sunt invadate de bacterii, care, înmulţindu-se, produc o infecţie cu inflamaţie şi apariţia unor chisturi. Deoarece atât ciocolata, cât şi sebumul (produsul glandelor sebacee) sunt foarte bogate în grăsimi, oamenii au presupus că, dacă mănânci foarte multă ciocolată, corpul va încerca să elimine grăsimile din ciocolată prin intermediul glandelor sebacee. Între anii 1960-1980, dermatologii au încercat să găsească dovezi privind această legătură între consumul de ciocolată şi apariţia acneei. Studiile efectuate cu izotopi radioactivi prezenţi în ciocolată au demonstrat, fără putinţă de tăgadă, că nici un pic din grăsimile din ciocolată nu au ajuns în sebum. Un alt studiu, efectuat pe bărbaţi şi pe adolescenţi împărţiţi în loturi (un lot tratat cu ciocolată şi celălalt lot cu un produs asemănător, dar lipsit de ciocolată), nu a relevat nici o deosebire între cele două grupuri, ceea ce demonstrează că ciocolata nu provoacă apariţia acneei. Drept urmare, puteţi consuma cu plăcere acest produs dulce, dorit şi ispititor, produs cu ajutorul boabelor din arborele de cacao. Evident, trebuie respectate contraindicaţiile legate de vârstă şi de anumite afecţiuni. Pentru informarea dumneavoastră, arborele de cacao se numeşte Theobroma, care se traduce „mâncare pentru zei“.