Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Mâncarea de tip fast-food, factor de risc în declanşarea astmului

Mâncarea de tip fast-food, factor de risc în declanşarea astmului

Data: 04 Iunie 2010

Potrivit unui studiu internaţional, ale cărui concluzii au fost publicate în revista medicală "Thorax", copiii care mănâncă cel puţin trei hamburgeri pe săptămână se confruntă cu un risc crescut de astm. În schimb, un regim alimentar bazat pe dieta mediteraneană, bogată în peşte, fructe şi legume, pare să prevină declanşarea acestei afecţiuni. Realizatorii studiului au monitorizat 50.000 de copii, cu vârstele cuprinse între 8 şi 12 ani, din 20 de ţări. Chestionarele completate de părinţii acestor copii au oferit informaţii precise despre obiceiurile alimentare ale micuţilor şi despre afecţiunile lor respiratorii. Aproape 30.000 dintre aceştia au fost testaţi şi împotriva alergiilor. Regimul alimentar nu pare a fi asociat cu o sensibilitate crescută faţă de alergenii cunoscuţi, precum polenul, însă pare a avea o influenţă considerabilă asupra frecvenţei de apariţie a astmului. Consumul crescut de fructe a fost asociat cu o proporţie scăzută de apariţie a afecţiunilor respiratorii la copii, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările sărace. Cercetătorii au demonstrat că regimul de tip mediteranean este asociat cu o frecvenţă mai mică a astmului şi a celorlalte afecţiuni respiratorii. În schimb, în ţările dezvoltate, consumul a cel puţin trei hamburgeri pe săptămână a fost asociat cu o frecvenţă mare a astmului şi a afecţiunilor respiratorii.