Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Măștile sanitare nu protejează dacă nu sunt utilizate corect
Este epidemie de gripă în România pentru al doilea an consecutiv, context în care măsurile de prevenire a îmbolnăvirii sunt foarte importante. Purtarea unei măști sanitare în spațiile publice aglomerate a devenit ceva obișnuit. Specialiștii spun că măștile sanitare ne feresc într-o oarecare măsură de gripă și blochează contaminarea celorlalte persoane din jurul nostru.
În epidemiologie, prima măsură de prevenție este spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun și folosirea batistelor; condiția este însă ca măștile să fie corect folosite, adică banda metalică să fie strânsă deasupra nasului. Această bandă trebuie amprentată deasupra nasului, astfel încât să nu rămână căi libere de pătrundere a aerului, când cineva strănută sau tușește în jurul nostru. Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia, să fie bine fixată, cu părțile laterale cât mai bine lipite de obraji. „Dacă este purtată doar pe gură, este purtată degeaba, pentru că receptorii pentru acest virus sunt la nivelul nasului”, atrage atenția managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax. Medicul a adăugat că purtarea măștii este o măsură complementară de prevenție și că spălatul pe mâini cu apă și săpun este foarte important.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat Ministerului Sănătății, săptămâna trecută, o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și a cazurilor de gripă, aproape dublă comparativ cu săptămâna precedentă.