Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Măsuri de limitare a epidemiei de rujeolă
Ministerul Sănătății (MS) a inițiat, la începutul acestei săptămâni, un plan de măsuri care să limiteze efectele epidemiei de rujeolă cu care România s-a confruntat în ultimele luni. Astfel, pentru identificarea copiilor nevaccinaţi vor exista, în fiecare judeţ, inclusiv în Bucureşti, echipe formate din prefect, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică şi un reprezentant al Consiliului Judeţean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână. Campania inițiată de MS va fi sprijinită și de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). „Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat”, a declarat ministrul sănătății, Florian Bodog, precizând că raportările autorităţilor privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni. În localităţile unde nu există medici de familie primăriile vor trebui să organizeze centre de vaccinare. De asemenea, acesta a mai adăugat că acţiunea nu vizează „vaccinarea copiilor cu forţa”.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creştere cu 370 faţă de săptămâna 3-9 iulie. Până acum s-au înregistrat 31 de decese cauzate de rujeolă.