Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Medicament inovativ disponibil și în România
Bolnavii de diabet zaharat tip 2 vor putea beneficia, începând de săptămâna viitoare, de o nouă opțiune terapeutică, inclusă deja în lista medicamentelor compensate integral pentru această boală de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Este vorba de prima combinaţie injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice.
Produsul, numit Suliqua, trebuie administrat o singură dată pe zi, după ce a fost efectuat un test glicemic, și poate controla eficient atât glicemia bazală, cât şi cea postprandială (n.r. – de după masa de prânz), în cazul pacienţilor care nu reuşesc să atingă ţinta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală. Medicamentul se prezintă sub forma unui stilou injector, în felul acesta fiind ușor de efectuat injecţia subcutanată.
Potrivit medicilor, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu îşi ating ţinta de control glicemic. Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariţia complicaţiilor diabetului: afecţiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.).
„Siguranţa şi eficacitatea Suliqua în obţinerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2. Noul medicament a demonstrat îmbunătăţiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c), comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obţinerea controlului glicemic nu a dus la creşterea frecvenţei hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, faţă de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru”, a explicat, într-un comunicat, compania producătoare.
Conform preşedintelui Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar, pacienţii care sunt eligibili pentru acest tip nou de tratament pot fi stabiliţi doar de către medicul specialist.
Statisticile arată că în România o persoană adultă din zece are diabet zaharat, boală care reprezintă principala cauză de orbire în toată lumea. „E principala cauză de amputaţii la nivelul membrelor inferioare, scurtează durata vieţii pacientului”, a subliniat Romulus Timar.
Produsul Suliqua a fost aprobat de Administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente în noiembrie 2016, în aceeaşi lună primind avizul pozitiv din partea Comitetului pentru produse medicamentoase pentru uz uman al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din februarie 2017 medicamentul a primit autorizaţia de punere pe piaţă în Europa și este disponibil în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Până acum, persoanele diabetice recurgeau la tratamentul clasic: insulină injectabilă pentru bolnavii cu diabet de tip 1 și tratament medicamentos sau cu insulină pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Potrivit datelor Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, în 2015, Ministerul Sănătății indica faptul că aproape un milion de persoane cu diabet se aflau în evidențe la nivel naţional. Numărul de persoane diagnosticate în cursul anului 2015 a fost de 73.740 (202 cazuri noi pe zi). De asemenea, conform statisticilor CNAS, între 2006 și 2016, numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de șase ori.
România are un Program Naţional de Diabet care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor de diabet zaharat, precum şi asigurarea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat, prin acţiuni de prevenţie şi control în diabet şi alte boli de nutriţie şi prin tratamentul medicamentos (cu insulină şi cu antidiabetice orale).