Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Medicamente care nu trebuie luate niciodată împreună
Pentru cei aflați în cursul unor tratamente sau apelează la anumite medicamente, cotidianul The Express a stat de vorbă cu un expert al unei cunoscute platforme de consultații online din Marea Britanie, care a întocmit o listă cu medicamente care nu ar trebui să fie luate niciodată împreună, deoarece consecințele pot fi dintre cele mai grave.
Este vorba despre medicamente obișnuite pe care le putem cumpăra fără rețetă de la farmacie, cum sunt analgezice (paracetamol, ibuprofen), dar și despre medicamente folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni, precum antihipertensivele și antidepresivele. Indiferent ce medicamente luați, este bine să fiți atenți la efectele adverse grave pe care le pot avea în combinație cu alte medicamente, atrage atenția Abbas Kanani, specialist farmacist, care a întocmit o listă cu 5 dintre cele mai periculoase combinații de medicamente, care pot afecta sănătatea sau care pot accentua anumite efecte adverse.
Interacțiunea dintre medicamente administrate simultan poate duce la declanșarea unor simptome noi care să inducă în eroare în privința diagnosticului, poate agrava anumite probleme cardiace, poate să scadă eficiența unui tratament pe care îl urmați și/sau poate provoca reacții alergice, chiar până la șoc anafilactic. Mai mult, dacă o combinație de medicamente este metabolizată de către aceleași organe, de exemplu ficatul sau rinichii, există riscul producerii de leziuni la nivelul acestor organe.
Iată și cele mai periculoase combinații de medicamente pe care expertul din Marea Britanie ne recomandă să le evităm:
■ Nu luați niciodată antiinflamatoare ca ibuprofen sau naproxen cu anticoagulante precum warfarina, deoarece interacțiunea dintre ele crește riscul de hemoragie gastrointestinală!
■ Antibiotice precum eritromicina și claritromicina în combinație cu statinele cresc riscul de apariție a unei afecțiuni rare, dar foarte gravă, rabdomioliza, în care se produc leziuni musculare.
■ Dacă urmați un tratament cu antidepresive, nu luați și medicamente împotriva migrenelor. Medicamentele din clasa triptanilor, utilizate în tratarea migrenelor acute, în interacțiune cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei utilizați în tratarea stărilor depresive cresc nivelurile de serotonină. Prea multă serotonină declanșează așa-numitul sindrom serotoninergic, manifestat în formele sale cele mai grave prin rigiditate musculară, febră și crize epileptice.
■ O altă combinație de medicamente care ar trebui evitată este cea dintre antibiotice și contraceptivele orale, deoarece antibioticele reduc eficiența contraceptivelor orale.
■ Antibiotice precum tetraciclina și ciprofloxacin nu trebuie luate simultan cu medicamente antiacide, deoarece antiacidele împiedică absorbția antibioticelor, care astfel nu își mai pot face efectul. Sfatul expertului britanic citat de The Express este să luați antibioticele cu două ore înainte sau după patru ore de la administrarea medicamentelor antiacide.
În general, înainte de a lua anumite medicamente pentru probleme uzuale în timp ce urmați alte tratamente, cel mai bine este să vă sfătuiți cu medicul dumneavoastră, iar dacă luați pe termen lung o combinație de medicamente se recomandă să faceți periodic un set de analize de sânge, pentru ca medicul să stabilească dacă este cazul sau nu să modifice dozele de tratament. (I. N.)