Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
„Medicamente“ de sezon: cuişoarele şi scorţişoara
În tratamentul infecţiilor ORL, cuişoarele au efecte antibacteriene şi diaforetice şi de relaxare a musculaturii netede din plămâni. Se fierb în vin sau ţuică pentru tratarea răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii. De asemenea, contribuie la scăderea vitezei de coagulare a sângelui, prevenind apariţia trombozei. Totodată, combat infecţiile din urechi, nas, gât.
Scorţişoara împiedică dezvoltarea bacteriilor din stomac şi stimulează pofta de mâncare. În caz de indigestii şi crampe dureroase se recomandă uleiul eteric picurat pe un cub de zahăr sau o băutură cu însuşiri stimulatoare care conţine câteva picături de tinctură din scorţişoară (preparată prin macerarea a 20 g praf în 100 ml alcool 400 timp de 10 zile). În bolile respiratorii vindecă tusea, gripa şi răguşeala şi combate germenii care provoacă infecţiile tractului respirator (se recomandă infuzia de scorţişoară şi cuişoare, preparată din câte o linguriţă din fiecare, la 250 ml apă clocotită şi infuzată timp de 15 minute). La bolnavii de gripă asigură un somn liniştit şi alină durerile de cap prin masarea tâmplelor cu ulei. Scorţişoara alungă oboseala fizică şi intelectuală şi stările de stres nervos, calmează durerile reumatismale, artrozice şi nevralgiile, având efecte relaxante după masajul cu ulei, ameliorează durerile de dinţi şi măsele prin tamponări locale cu tinctură de scorţişoară (eventual diluată) şi contribuie la vindecarea rănilor.