Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Medicamente pentru bolnavii de hepatită
Contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei C cronice (HCC) la adulţi, subgrupul „pacienţi cu ciroză hepatică decompensată cu VHC (scor Child B sau C)”, a fost semnat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, prin reprezentantul legal în România. Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, tratamentul celor 2.000 de pacienţi eligibili va putea începe după ce medicamentul Ledipasvirum+ Sofosbuvirum va fi inclus în lista cu denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, şi după ce comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) va elabora protocolul terapeutic de prescriere. „Pe baza protocolului aprobat de MS, comisia de experţi de la nivelul CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberării reţetei.
Ca urmare a renunţării la mecanismul avizării tratamentelor scumpe de către comisiile de experţi ale CNAS, nu va mai fi necesară nici o aprobare suplimentară pentru prescrierea reţetei”, susţine sursa citată. Cura cu medicamentul menţionat va dura 12 sau 24 de săptămâni, în funcţie de starea clinică a pacientului.